Млякото е първият продукт, с който се запознава всеки един човек, то осигурява на растящия организъм пълноценни белтъци, активизира ензимите, които усвояват храната.

А някои от тях, например, липазата се съдържат само в кърмата.

Но постепенно храненето се променя и пиенето на обикновено краве мляко предизвиква болки в корема, спазми с подуване и диария.

90% от възрастните в Китай и Япония страдат от непоносимост към мляко...

Защо така се случва, какъв е проблемът?

Защо млякото не се понася – проблемът е в ензимите?

Често дискомфортът от пиене на пълномаслено мляко възниква при наличие на храносмилателни патологии или след прекарани чревни инфекции или вирусни патологии.

Обикновено след като нарушенията бъдат отстранени, пиенето на мляко вече не създава проблеми с храносмилането.

Също често се случва млякото да се усвоява по различен начин, въпреки еднаквия си състав, но при различни производители.

При някои хора червата разграждат млякото по-бързо, при други по-бавно.

Но има и отделна патология – лактазна недостатъчност, в която се крие причината за непоносимост към мляко.

Млякото е богато на млечни захари, лактоза, които придават вкуса на напитката.

За разграждането на всяка една храна са необходими специфични ензими, за млякото това е лактаза.

Ако поради възрастови особености или вродена патология ензимите не са достатъчни, продуктът не се разгражда, поради което възниква чревен дискомфорт.

В бебешка възраст, когато млякото е основната храна, основните ензими за неговото храносмилане са най-активни.

С възрастта тяхната активност отслабва, а при някои и съвсем изчезва, с това се обяснява непоносимостта на някои възрастни към кравето мляко.

Степента на активност на ензима лактаза се определя от етнически, расови и индивидуални особености, заложени в гените.

Именно това обяснява разликата в процента възрастни, страдащи от тези проблеми в различните държави.

Особености на храненето и генетиката

В гените е програмирана активността на ензимите, които разграждат млякото и тяхното изменение през живота.

Ако традиционното хранене в многовековната история на народността или расата предполага активна консумация на мляко, тогава ензимът не губи активност.

Човек през целия си живот може да пие прясно мляко, тъй като е наследил тези особености от родителите си.

Ако пък храненето предполага рядко пиене на мляко, с възрастта всички необходими ензими стават все по-малко и постепенно се развива непоносимост.

Тези хора са със загубени или с неактивни гени, които кодират образуването на необходимите ензими.

Например, в Япония основната храна е ориз, риба, морски дарове и зеленчуци.

Там крави се отглеждат много малко.

И генът, който образува ензима, разграждащ млечните захари, е слабо активен или почти напълно е загубил функцията си.

А в Холандия и Дания, където животновъдството е много добре развито и много хора употребяват мляко, само 2% от населението не понася този продукт.

Как се проявява проблемът – наличие на диария и дискомфорт?

Лактазна недостатъчност се проявява напълно характерно – при пиене на доста мляко се развива диария без температура и признаци на инфекция.

Но при употреба на кисело мляко, извара проблем не се появява, диария не възниква.

Как да си обясним възникването на диария, защо именно пълномасленото мляко?

Всичко е много просто – лактозата или млечната захар, попадайки заедно с млякото, обикновено в обем повече от 50-200 мл, не може да се разгражда и се усвоява в тънкото черво заради дефицит на ензими.