С началото на топлото време, от края на пролетта и през цялото лято по пазарите се появява голямо разнообразие от плодове.

Много хора желаят да си разнообразят менюто с всички тези плодове, но често след тяхната употреба възниква диария.

Причините за подобно разстройство са няколко и далеч невинаги това се дължи на инфекция, заради попаднали с плодовете опасни бактерии.

Чревните разстройства е възможно да възникват в резултат на алергии или патологии на храносмилателната система, хроничен или остър панкреатит, колит и други заболявания.

Да поговорим по-подробно за този деликатен проблем.

1. Чревна инфекция заради немити плодове

Доста са тези, които пренебрегват елементарни хигиенни правила, като консумират плодове директно от градината или ягоди от ливадата.

И последствията не закъсняват само след няколко часа температурата се повишава развива се неразположение, диария, а често и гадене с повръщане.

Това е в резултат на попадане заедно с плодовете на опасни микроби в организма и развитие на чревна инфекция.

Патогенните бактерии са доста разпространени сред природата и в градината попадат заедно с органичните торове.

На повърхността на плодовете микробите са способни да провокират инфекции, тъй като условията за дълго съхранение са много подходящи.

След проникване в организма инфекцията се развива бързо и активно, предизвиквайки неприятни симптоми.

Обикновено чревната инфекция е с единичен характер, по-рядко се заразяват други членове на семейството.

2. Разхлабващ ефект на плодовете

Диарията е възможна не само поради инфекция, но и заради активните съставки на плодовете, който действат разхлабващо.

Много плодове имат активизиращо перисталтиката изразено разхлабващо действие, тъй като съдържат груби растителни влакна, пектини и плодови киселини.

Диария най-често предизвикват сливите и кайсиите, киселите ябълки, крушите.

При умерено потребление тези плодове правят изпражненията по-меки, но ако се ядат на гладно и в голямо количество, предизвикват диария.

Особено ако се съчетават с няколко вида храна.

Този ефект се проявява, поради голямото количество плодови киселини, те дразнят стените на червата, активизират перисталтиката.

Освен това притежават жлъчегонен ефект, а жлъчката също има разхлабващо действие.

Затова и плодовете трябва да се употребяват известно време след хранене в умерени количества.

3. Алергия към плодове

Често през лятото се формира хранителна алергия, свързана с прекаляването с плодовете.

При възрастните се провокира повече от екзотичните плодове, но е напълно вероятна и реакция към съвсем обичайни нашенски плодове.

Най-често алергии се развиват към ранни плодове, които се обработват с химикали – ягоди, череши в средата на май, грозде в средата на лятото, ранни пъпеши и дини.

В този случай алергенни стават плодовете в съчетание с химическите вещества, с които са обработвани.

4. Хроничен панкретатит – може ли плодове?

При наличие на остър панкреатит или обостряне на хроничния пресните плодове са напълно забранени, тъй като предизвикват рязко напрягане на жлезата.

Това формира болкови синдром продължителна диария и неразположение.

Всички плодове могат да се употребяват само в термично обработен вид – варени, печени, запечени, на пара.

5. Диария при патологии на стомаха и на червата

Употребата на голямо количество пресни плодове може да предизвика диария при обостряне на гастрит и колит.

При наличие на гастрит с понижена киселинност диария се предизвиква заради непълноценна обработка на храната в стомаха.

Това е причината за формиране на изразено раздразнение на тънкото и дебелото черво.