Диета, имитираща гладуване – 5 дни, за да върнем времето назад

Мария
Написана от Мария юли 27, 2016 17:46

Диета, имитираща гладуване – 5 дни, за да върнем времето назад

Акценти:

  • Диета - гладуване
  • Спазване - постоянно
  • Натрупване - увреждания

Свързани:

Както е известно, стареенето на организма е свързано с натрупването на клетъчни и системни изменения, водещи до понижаване на качеството на живота, развитието на заболявания и преждевременна смърт.

Дълголетието и здравето са свързани със способността на организма да противостои на натрупването на такива увреждания. Тази способност е закрепена генетично, но има фактори, които могат значително да я променят.

Към ден днешен единственият потвърден фактор, способен да промени продължителността на живота, е храненето.

Променяйки храненето, ние можем да увеличим продължителността на живота и да повишим неговото качество, а можем да направим и обратното.

Феноменът mTor

Откриването на факта на влиянието на храненето върху дълголетието се случило през 20-ти век, а днес учените са стигнали до разгадаването на този феномен.

Едно от главните действащи лица в процеса на въздействие върху продължителността на живота на организма е т.нар. система от белтъци mTor.

mTor функционира като индикатор на нивото на хранителните вещества, енергията и окислително-възстановителния статус на клетката.

В активирано състояние тази система от белтъци я кара да расте и да се дели, а организмът да увеличава мускулите си, и да подсилва имунния отговор, увеличава способността за оплождане.

Когато тази система е изключена клетката унищожава продуктите отпадъци от биологичните процеси чрез автофагия – самоизяждане на клетъчния отпадък – повредени белтъци, митохондрии и прочие.

Увредените компоненти на клетката се доставят вътре в нея от лизозомите, където се смилат. Така протича своеобразният вътрешен детокс на клетката.

Но ако mTOR е постоянно стимулиран в организма, в организма протича синтез на нови белтъци като неутрализирането на старите става много по-бавно, и така клетката силно се замърсява:

1. Клетките престават да ремонтират себе си;
2. Протича процес на натрупване на увреждания;

Вследствие се ускорява стареенето на организма, продължителността на живота намалява, усилва се предразположеността към болестите на цивилизацията – рак, затлъстяване, захарен диабет тип 2, депресия, невродегенерация, сърдечно-съдови патологии.

Организмът може да регулира процесите на синтез и самоочистване чрез включване и изключване на системата mTOR.

Тази система се изключва при намаляване на нивата на хранителните вещества в организма – в такива условия клетката преминава в режим на очистване.

Именно и с това са свързани оздравителните ефекти от гладуването – повишаване на функциите на мозъка, имунната система, понижаване на възпалителните реакции на организма.

Но продължителното гладуване невинаги е лесно поносимо, изпълнимо и освен това, води до нарушения на органите на стомашно-чревния тракт и до загуба на мускулна маса.

FMD – резултати от изследванията

През 2015-та година рецензирано научно списание публикува резултати от изследването на учени от Университета на Южна Калифорния, същността на което се свеждаше до намаляване на калоричността на менюто и на количеството белтъци в него само за 5 дни, което достоверно води до понижаване на биомаркерите на стареене, на сърдечно-съдови патологии и рак.

Това меню получава наименование „Диета, имитираща гладуване“ /Fasting Mimicking Diet/. През изминалата година диетата получава и патент.

Авторите на изследването описват идеята на диетата като начин за презареждане на тялото на човека чрез очистването му от увредени клетки и регенерация на нови.

Става дума за препопрограмиране на тялото, така то влиза в режим на бавно стареене, подмладява се. Това не е типична диета, тъй като не е необходимо да се спазва постоянно.

Диета, имитираща гладуване – 5 дни, за да върнем времето назад
4.6 (91.53%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 27, 2016 17:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи