Една от най-трудните задачи, когато се учим да се храним здравословно е, да се откажем от десерта.

Използвайте тези диетични рецепти, когато сте на диета, защото освен че са вкусни, те са подходящи за консумация от цялото семейство.

Бисквитки от мед и моркови

Бисквитите трябва да се съхранят пресни, като се запечатат в контейнер или буркан заедно с филия хляб. Хлябът ще помогне да се запазят меки за по-дълго време.

Необходими съставки:

¾ чаша безсолно масло

½ чаша мед

1 яйце

1 чаена лъжичка ванилия

Кора от лимон

Кора от портокал

2 чаши брашно

2 чаени лъжички бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка канела на прах

¼ чаена лъжичка смляно индийско орехче

1 ¼ чаши настъргани моркови

Начин на приготвяне:

Размесете брашното, бакпулвера, солта, канела и индийско орехче. С помощта на миксер, разбийте сметаната заедно с маслото и меда. Добавете яйцата, ванилията и цитрусови кори. Постепенно добавете сухи съставки към сместа на маслото, размесете ги докато се размесят добре. Разбъркайте с настъргани моркови.

Пече се около  13-15 минути при 375 градуса или докато краищата започнат да потъмняват.

Може да добавите стафиди, нарязани орехи или щипка бахар, които да разбъркате с морковите.

Шоколадови сладки

Тези сладки са с толкова богат вкус, че никога няма да предположите колко малко мазнини, калории и въглехидрати съдържат.

Необходими съставки:

¼ чаша безсолно масло

½ чаша захар

2 цели яйца (или 3 белтъка)

1/3 чаша ябълков сок

1 чаена лъжичка ванилия

1/3 чаша неподсладено какао на прах

1/3 чаша пълнозърнесто пшенично брашно

1 супена лъжица мед

¼ чаена лъжичка сол

Нарязани орехи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 375. Използвайте тава с незалепващо дъно. Разтопете маслото в голяма тенджера (или в микровълнова печка) и след го оставете малко да се охлади. Разбъркайте ванилията, меда, яйцата, ябълковото пюре и захарта. Комбинирайте ги добре и след това ги разбъркайте с какаото на прах, брашното, солта, бакпулвера и орехите. Изсипете в тавичка и оставете да се пече в продължение на 20 минути или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза суха.

Плодова салата с лимон и канела

Към тази салата може да се добавят всички видове плодове. Чувствайте се свободни да ги смесвате с различни сезонни плодове.

Необходими съставки:

½ чаша вода

½ чаша захар

2 ленти от лимонова кора

1 пръчка канела

1 супена лъжица пресен лимонов сок

1 манго, обелено и нарязано

1 праскова, обелена и нарязана

2 чаши пресни ягоди, олющени и нарязани на кубчета

1 чаша пресни боровинки

1 чаша пресни къпини

Прясно нарязан джоджен

Начин на приготвяне:

Поставете захарта, водата, лимоновата кора, лимоновия сок и пръчка канела в малка тенджера. Оставете да заври, без да я покривате в продължение на 10-12 минути. Прецедете и съхранете в хладилник в продължение на най-малко един час.

В отделна купа, поставете нарязаните на кубчета плодове. Поръсете със сироп и добавете мента.

По желание може да добавите различни видове сироп или плодове, които ви харесват. Използвайте сезонните плодове, за да разнообразите вкуса на салатата си, не забравяйте, че плодовете съдържат естествени захари, затова ги консумирайте умерено.