Дини и пъпеши през юли – ето какви опасности за здравето крият

Мария
Написана от Мария юли 21, 2016 19:40

Дини и пъпеши през юли – ето какви опасности за здравето крият

Акценти:

  • Нитрати - опасни нива
  • Признаци - рискове
  • Срез - гладък

Свързани:

Дините и пъпешите започват да ни радват от рафтовете на магазините и от сергиите по пазарите. Но можем ли да си позволим да ядем дини през юли. Защо са опасни ранните дини и пъпеши?

Дини и пъпеши през юли – да ядем или по-добре да не го правим?

Най-уязвими на въздействието на нитратите на тези ранни плодове са бременните, децата и тези, които страдат от хронични заболявания. Но и напълно здравите хора също трябва да се замислят дали могат да консумират такива плодове.

Можем ли да купуваме дини и пъпеши през този месец, при все че остана около 1 седмица до неговия край?

Тези плодове се отглеждат на открито, като трябва да зреят на чист въздух под лъчите на палещото лятно слънце. Но дините и пъпешите, които сега се предлагат по магазини и пазари, са отглеждани по такъв начин, че изобщо не трябва да стигат до масата ви, не по-рано от началото на август.

За да се ускори растежа им, земеделските производители ги отглеждат под найлон обикновено или в оранжерийни условия. В резултат като лакомство стават достъпни, но не и безопасни.

При ускорен растеж – под найлон или в оранжерия, нитратите не успяват да се изхвърлят от плодовете и достигат големи концентрации, превишавайки нормата от 60 мг за килограм.

Дините и пъпешите, отглеждани по традиционния начин, успяват към момента на съзряването си самостоятелно да се отърват от нитратите и изкуствените торове, които получават от почвата.

С какво застрашават дините и пъпешите здравето ни през юли?

Нитратите в тях могат да предизвикат доста тежко отравяне на организма. Под въздействието на ензимите в чревната микрофлора, нитратите се превръщат буквално в хемоглобинова отрова.

Дори здрав човек, който е изял диня, бъкана с нитрати, може скоро да усети симптомите на сериозно отравяне и хипоксия, като не говорим вече за деца и бременни. Освен това нитратните съединения в ранните дини и пъпеши, способстват за натрупване на тежки метали в клетките на черния дроб и на бъбреците. Нитратите понижават усвояемостта във власинките на червата на полезни вещества, магнезий и витамин С – повече от 3 пъти.

Откъде идват дините и пъпешите през юли?

Ако се купите диня сега, можете да сте сигурни, че едва ли са отгледани от родни производители, а най-често са или от Гърция, или от Турция. На вкус такива дини почти не са сладки и могат да напомнят на трева.

По-воднисти са нашенските дини, които се отглеждат в долното течение на река Марица – в Любимец има най-много, цветът на вътрешността е бледо розов, а пъпешът е бледо зелен, по нищо не прилича на истински, който е с жълто-оранжев цвят.

Вносните ранни дини и пъпеши съдържат нитрати, тъй като се отглеждат в условия, които съвсем не са приспособими за тяхното пълно съзряване.

Как да проверим динята за нитрати?

Признаци на диня, която няма нитрати

  • Наличие на жълто петно – страната, на която плодът е лежал на земята;
  • Ярко изразен цвят на линията на кората на динята;
  • Наличие на тихо трясък при стискане на динята;
  • Кората трябва лесно да се наранява, ако подраскате с нокти;

Признаци на нитрати в динята

  • Пуснете ненарязаната диня в съд с вода, ако потъне и отиде на дъното, то тогава количеството нитрати в нея е много високо;
  • Гладък е срезът на динята, ако има нитрати, а ако няма, е неправилен;
Дини и пъпеши през юли – ето какви опасности за здравето крият
4.4 (88.92%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 21, 2016 19:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи