Диня

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 07:18

Диня

Акценти:

  • Диня
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

loading...

Диня е едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови. Цъфти в началото на лятото с големи жълти, еднополови цветове. Плодовете узряват в периода от средата на юли до септември.

Могат да бъдат със сферична, овална, плоска или цилиндрична форма в зависимост от сорта. Цветът на кората на плода е бял и жълт до тъмнозелен с окраска във вид на решетка, ивици или петна.

Месестата част/вътрешната част, която е годна за консумация от човека/на динята е розова, червена, тъмночервена и по-рядко /не се срещат такива сортове в България/ е бяла и жълта. Вкусът на плода е сладък, сочен и нежен.

За родина на динята се смята Южна Америка /Бразилия и Парагвай/, като и досега там се среща диворастяща.

В момента едногодишното тревисто растение от семейство Тиквови се отглежда в 96 страни и съществуват повече от 120 негови разновидности.

Хранителен състав на 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 5.8 грама;
• Минерален състав – 0.4 грама;
• Вода – 92.6 грама;
• Калоричност – 25 килокалории;

Диня – полезни свойства

Динята се състои от 90% вода, а сокът от нея е нискокалоричен – 38 килокалории/ 100 грама. Месестата част на плода съдържа нищожно малко количество белтъчини и практически не съдържа мазнини.

Вътрешната част на динята съдържа растителни влакна, пектин, хемицелулоза, витамин В1, В2, С, РР, фолиева киселина, провитамин А, каротин, манган, никел, желязо, магнезий и калий, от 5 до 11% лесноусвоими захари, а също и малко количество аскорбинова киселина и съвсем малко тиамин, рибофлавин и никотинова киселина.

Пулпата на плода е богата и на органични киселини, стимулиращи храносмилателните и обменните процеси.

В семената на динята, освен концентрираните хранителни вещества в месестата част, се съдържат каротеноиди, токофероли, витамини от група В /тиамин, рибофлавин, никотинова и фолиева киселина/, широк спектър от макро- и микроелементи включително цинк и селен и полиненаситени мастни киселини.

Маслото от семената на динята са богати на витамин D.
Благодарение на сочната си месеста част този плод притежава и диуретични свойства и се препоръчва при отоци, дължащи се на заболявания на сърдечно-съдовата система и заболявания на бъбреците, включително и при наличие на камъни.

Диетолозите са на мнение, че човек на ден може да изяжда до 2-2.5 кг диня. Например при поставена диагноза бъбречно-каменна болест – уратни и калциоксалатни камъни в бъбреците и в пикочния мехур, тези соли се отлагат при кисела реакция на урината.

Консумацията на този плод улеснява преминаването на тези отлагания в по-разтворими форми, а пикочогонното му действие създава условия за изхвърлянето им от организма.

В такива случаи лекарите препоръчват яденето на диня да се осъществява на умерени порции, дори и през нощта. Няма по-добра от този плод за хората, страдащи от множествена склероза, подагра, хипертония, артрит и диабет.

Целулозата на динята притежава тонизиращо действие, стимулира чревната перисталтика, спомага за отстраняването на излишния холестерол от организма.

Този плод утолява жаждата и благоприятства прочистването на организма от токсични вещества.

Противопоказания

Без съмнение узрялата и сладката диня е полезна за почти всички, въпреки това консумацията и в големи количества е противопоказна за хората, страдащи от захарен диабет, както и при много напреднал стадий на нефролитиаза, а също и при тежки патологии на панкреаса или рак на простатата.

Този плод не трябва да консумира съвместно с много солени храни като туршии и кисели краставички, тъй като натриевият хлорид способства за задържането на течности, а това на свой ред е причина за формирането на отоци.

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 07:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи