Дипеталонематоза

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 09:08

Дипеталонематоза

Акценти:

  • Дипеталонематоза
  • Симптоми
  • Диагностика
  • Лечение

Свързани:

Дипеталонематоза, позната и с названието акантохейлонематоза, представлява хелминтоза от групата на филариозите, която се предизвиква от Dipetalonema (Acanthocheilonema) perstans, протичаща с алергични проявления и характеризираща се с болки в корема и гърдите, световъртеж, кожен сърбеж.

Заболяването се среща предимно в държавите в Африка и Южна Америка.

Какви са причините?

Описани са два причинителя на Dipetalonema perstans и D. streptocerca. Огнища на филариоза, предизвикана от D. Perstans, има преимуществено в държавите в Западна Африка, където заболеваемостта сред населението достига 50-90% и в някои страни в Латинска Америка /Венецуела, Бразилия, Аржентина/, D. Streptocerca се среща във влажните райони на Гана, Нигерия, Камерун, Конго.

Мъжкият паразит е с дължина около 40-45 мм, ширина 0.06-0.08 мм, женският 70-80 мм, ширина 0.12-0.14 мм.

Полово зрелите индивиди D. Perstans обитават мезентериума, надбъбречната и ретроперитонеалната мастна тъкан, перикарда, плевралната кухина, възрастните D. Streptocerca – кожата, където протича тяхното съзряване.

Ларвите /микрофилариите/ D. Perstans, родени от възрастните хелминти, паразитират в периферната кръв, като не се развиват и не достигат полова зрялост. Микрофилариите D. Streptocerca обитават кожата.

Източник на инвазията от D. Perstans се явява човека, окончателен гостоприемник, а резервоар на разпространението на D. Streptocerca са човекоподобните маймуни и изключително рядко човека.

Вектор на причинителя на заболяването и междинен гостоприемник са комарите от род Culicoides. Микрофилариите, попаднали при кръвосмучене в организма на насекомото, преминават в инвазивна форма след 7-10 дни.

Патогенеза – какви промени настъпват в човешкия организма в периода на прогресията на акантохейлонематозата?

През какви етапи протича паразитното заболяване и как това влияе на човешкия организъм морфологично не е достатъчно добре проучено.

Микрофилариите, намиращи се в рамките н лимфните съдове, предизвикват застой на лимфната течност, разширяване на лимфните съдове на засегнатите органи, микроабсцеси на черния дроб. Най-голямо значение има хиперсенсебилизацията на човешкия организъм към отпадъчните продукти от обмяната на веществата на филариите.

Какви са симптомите?

В клиничните проявление от най-голямо значение са кожните и ставните алергични синдроми. Изразен кожен сърбеж, характерни еритематозни или петнисто-папулозни обриви, лимфаденит, болки в ставите и болезнени усещания в областта на сърцето.

Понякога се наблюдава също така подуване на лицето, в крайниците и в скротума при мъжете. Възникват дори и фебрилни пристъпи, болки в крайниците, в коремната област и световъртеж. Възможно е развитие на менингоенцефалит.

В такива случаи в гръбначномозъчната се откриват микрофиларии. При пълна кръвна картина се открива умерена или значителна еозинофилия. Описаната симптоматика, въпреки това, е характерна за хората, които нямат изграден имунитет към филариите, тоест никога не са влизали в контакт с тях.

При местните жители, тоест в районите, в които заболяването е ендемично, клиничните проявления по-често отсъстват или са изразени съвсем слабо, толкова че да създават съвсем незначителен и дори недоловим дискомфорт.

Същевременно именно сред населението, което живее в регионите на местообитание на Dipetalonema perstans и D. Streptocerca, най-често се развива хидроцеле и елефантиаза, обусловена от тази инвазията на тези паразити.

Диагностика

Поставянето на окончателната диагноза се основава на откриването на микрофиларии в кръвта.

Лечение на дипеталонематоза

Етиотропната терапия при това паразитно заболяване се провежда с най-често с диетилкабамазин /дитразин/ и по-рядко с неостибузан. Първият медикамент е ефективен не само по отношение на микрофилариите, но и към другите форми на развитие на хелминта.

Задължително е и назначаването на десенсебилизиращи препарати, а при изразени алергични реакции – кортикостероиди.

Дипеталонематоза
4.7 (93%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 09:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи