Дисоциативно личностно разстройство

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2014 16:04

Дисоциативно личностно разстройство

Акценти:

  • Преследват ли хората с това личностно разстройство самите себе си?
  • Характерно съжителстването на две личности в едно и също тялото при това ментално разстройство?
  • От проявлението на какви симптоми се съпътства раздвоението на личността?

Свързани:

Дисоциативното личностно разстройство (наричано още множествено личносто разстройство) се счита за резултат от сериозна травма в детството, например повтарящо се физическо, психическо или сексуално насилие.

Какво е дисоциативно личностно разстройство?

Повечето от нас са изпитвали лека дисоциация, например когато работим върху някакъв проект и за миг се откъснем от реалността.

При дисоциативното разстройство на личността обаче става въпрос за сериозен проблем, за тежка форма на дисоциация, в която мозъкът прекъсва връзка на човека с мислите му, спомените, чувствата, действията и като цяло с идентичността.

Обикновено това разстройство е резултат на жестока травма. Счита се, че това е начин на мозъка да се справи с травмата – човекът буквално прекъсва връзката със самия себе си за да се дистанцира от събитието, което го е стресирало в изключително висока степен.

Истинско ли е дисоциативното личностно разстройство?

Може би се чудите дали дисоциативното разстройство на идентичността е реално. В края на краищата, разбирането на развитието на множество личности в тялото на един човек е изключително трудно, дори за високо квалифицирани специалисти в областта.

Самата диагноза остава доста спорен въпрос сред професионалистите по психично здраве, като някои експерти вярват, че това е една „издънка“ или феномен на друга психиатрична диагноза, като гранично разстройство на личността.

Според други е продукт на дълбоки и сериозни затруднения в способността на човека да се справя с напрежението, свързано с взаимоотношения с други индивиди.

Какви са симптомите на дисоциативното разстройство на личността?

За дисоциативно личностно разстройство се говори когато 2 или повече личности или индивидуалности съществуват и имат контрол едновременно в тялото на един и същи човек.

Друга характерна черта на дисоциативното разстройство на идентичността е и неспособността да се припомнят ключови факти и важна лична информация, която е твърде значима, за да се приеме просто като забравена.

Наблюдават се значителни разминавания в спомените, което се дължи именно на раздвоението, което човекът изпитва.
Изключителено впечатляващ е фактът, че отделните личности живеещи в тялото на един и същ човек може да бъдат от различна възраст, раса и дори от различен пол! Всяка отделна идентичност си има свои жестове, стойка и начин на говорене.

В някои случаи дори е възможно другите личности да са животни, а не хора.

Тъй като всяка отделна личност управлява сама себе си и сама отговаря за действията си, това преминаване от една индивидуалност към друга е познато като “превключване”.

Когато са под хипноза, различните индивидуалности на човека могат да са наистина отзивчиви към въпросите на терапевта.

Заедно с раздвоението на личността, хората с дисоциативно разстройство на идентичността могат да изпитат следните други симптоми:

– Депресия;
– Променливи настроения;
– Самоубийствени мисли и желание;
– Разстройства на съня (ходене на сън, безсъние и други);
– Тревожност, панически атаки и фобии;
– Злоупотреба с алкохол и наркотици;
– Компулсивни мисли и ритуали;
– Психотични симптоми (например халюцинации);
– Хранителни разстройства;

Други симптоми могат да включват загуба за представа за време, транс, амнезия и усещане сякаш човек е извън тялото си.

Някои хора с дисоциативни разстройства имат тенденция към самостоятелно преследване на самите себе си, саботаж насочен към тях самите и дори насилие (насочено към тях или навън).

Страдащият от дисоциативно разстройство на идентичността може да прави неща, които обикновено не би направил, като например да кара с превишена скорост, да шофира безразсъдно или краде пари от свои работодатели или приятели.

Макар че не желаят, понякога засегнатите се чувстват длъжни и принудени да го направят. Някои описват това чувство и казват, че усещат себе си по-скоро като пътниците в собственото си тяло, докато то е водено от някой друг.

С други думи, те наистина вярват, че нямат друг избор.

Дисоциативно личностно разстройство
4.4 (88.53%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 22, 2014 16:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи