Дневен режим на децата на възраст от 1 до 3 години

Мария
Написана от Мария февруари 22, 2015 18:29

Дневен режим на децата на възраст от 1 до 3 години

Акценти:

  • Дневен режим - деца 1-3 г
  • Времеви интервали на бодърстване
  • Правила за съня на детето

Свързани:

Организмът на децата в ранна възраст се намира в много по-близка връзка с природата в сравнение с този на зрелите хора.
Дневният режим има голямо значение, както от психологическа, така и от физиологична гледна точка.

Малките деца много лесно привикват към определен график.

Ако те бъдат хранени, слагани да спят, водят се на разходка по едно и също време, то не биха възниквали никакви затруднения – те не капризничат и в рамките на деня са в спокойно и най-важното, в едно и също настроение.

Важно място в дневния режим заема сънят.

Към края на първата година от живота на човека, общата продължителност на неговия сън намалява до 15 часа, но продължителността на нощния е необходимо да остане непроменена до 3-годишна възраст при увеличаване на времето за бодърстване през светлата част от денонощието.

От средата на 2-та година от живота на децата, като обикновено, спят през деня 1 път през деня и бодърстват в рамките на 2 промеждутъка от време по 5-6 часа.

След 2-годишна възраст обикновено бебетата спят през деня около 2 ч., а бодърстват 2 пъти по 6 часа.

Как се изменя продължителността на бодърстването, съня и количеството хранения на възраст 1-3 години?

• При възраст 1-1.5 г. – Броят на храненията трябва да бъде 4, максималното бодърстване – 3,5-4.5 г. Общата продължителност на съня е необходимо да бъде 14.5-13.5 ч., като броят на периодите на сън през светлата част от денонощието са 2.

• 1.5-2-годишна възраст – храненията е необходимо да са 4, максималната продължителност на бодърстванията е 4.5-5.5 часа, интервалите между храненията – 3.5-4 ч.

Общото времетраене на съня трябва да бъде 13.5-12.5 часа, разпределен на 2 периода – 1 по-кратък през деня и 1 по-дълъг през тъмната част от денонощието.

• При 3-годишна възраст на детето – количество на храненията -4; максимално времетраене на бодърстването – 5.5-6.0 часа, времеви интервали между храненията – 4.0-4.5 часа, общата продължителност на съня е препоръчително да бъде 12.5-12.0 часа.

Детето следва да се слага да спи в едно и също време, на тихо място в неговата люлка. Преди това стаята, в която е креватчето задължително трябва да се проветрява, а бебето трябва да се завива леко, без да бъде увивано.

Добре е, когато детето се слага да спи да се постои малко време с него – може да му се пее приспивна песен, да му се разкаже кратка спокойна приказка.

Преди нощния сън не е препоръчително да се организират шумни игри – най-добре е това да се прави през първата половина на деня, тоест най-късно до ранния следобед.

Това е важно да се отбележи, тъй като повечето родители си идват от работа след 18 часа и след като вечерят са готови да поиграят с децата си, а тогава вече е станало време те да лягат да спят.

Най-добре е няколко часа преди лягане родителите да си поиграят спокойно с детето си или да почетат заедно.

Не следва да се научава детето да заспива в условия на пълна тишина. В такъв случай то ще се събужда от най-малкия шум и сънят му ще стане неспокоен.

Важно е детето да се научи само да се приготвя за лягане – самостоятелно да се съблича и да си облича пижамата, да помага при оправянето на леглото , да се оставя да заспи с любимата му плюшена играчка. Това ще му помогне да спи спокойно.

Дневен режим на децата на възраст от 1 до 3 години
4.5 (89.17%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 22, 2015 18:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи