Добавките витамин D значително намаляват тежките астматични пристъпи

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 00:18

Добавките витамин D значително намаляват тежките астматични пристъпи

Приемът на витамин Д под формата на хранителни добавки, освен лекарствата за астма изглежда може да спомогне за намаляване на риска от тежки астматични пристъпи.
Независим анализ на 9 клинични проучвания също така показва и намаляването на риска от астматичните пристъпи, които имат нужда от лечение с кортикостероиди.
Но изследователите все пак казват, че не е ясно дали приемът на слънчевия витамин като хранителна добавка, помага само на хора, при които е в недостиг.
Необходими са допълнителни изследвания, преди да се дават препоръки официално. Желателно е болният от астма да се консултира с личния си лекар или фармацевт, преди да започне да приема витамин Д под формата на хранителна добавка.
Един от съавторите на анализа, професор Адриан Мартинеау, казва, че витамин Д значително намалява риска от тежки астматични пристъпи, но без да предизвиква странични ефекти.
Откриват, че добавките витамин Д намаляват риска от тежки астматични пристъпи, изискващи хоспитализация или посещение на спешен кабинет от 6 на 3%.
Също така количеството на астматичните пристъпи, нуждаещи се от лечение с кортикостероиди, намаляло от 0.44 до 0.28 пристъпа на година.
Но пък било установено, че витамин Д не довел до подобряване на белодробната функция или на астматичните симптоми.
Изследователите разгледали 9-те последни клинични проучвания – 7, обхващащи 435 деца и 2 проучвания, обхващащи 658 възрастни, чиято продължителност е до 1 година.
Професор Мартинеау определя резултатите от прегледа като вълнуващ резултат, но признава, че е необходимо повишено внимание, защото са нужни допълнителни проучвания.
Изпитванията са извършени основно с възрастни с леко до умерена астма, така че в по-нататъшните проучвания ще стане ясно дали и за децата с астма витамин Д ще бъде от полза.
Към настоящия момент се провеждат и допълнителни проучвания, така че окончателните резултати ще бъдат ясни до няколко месеца.
През юли министерството на здравеопазването на Великобритания препоръча прием на витамин Д през есента и зимата.
Клиничен преглед показва, че всички британци на възраст над 1 година, трябва да приемат по 10 микрограма витамин Д дневно, за да предпазят здравето на костите и мускулите.
И експертите на здравното министерство заявиха, че през зимните месеци всички британци трябва да консумират по 10 микрограма на добавки, ако е малко вероятно да си ги набавят от храната.
За България това по-скоро не се отнася, тъй като у нас интензивното слънчево греене е от началото на април до края на октомври, и тъй като витамин Д е сред мастно разтворимите, то може да се акумулира и през зимата да се използва от тялото. През летните месеци, когато слънчевото греене е особено интензивно по нашите географски ширини, едно ходене до магазина е достатъчно човек да си набави дневната необходима доза от слънчевия витамин. Затова и у нас здравните власти не са препоръчали да приемаме витамин Д като хранителни добавки.
В клиничните изпитвания, анализирани в рамките на настоящия преглед приеманите количества от слънчевия витамин са били повече от препоръчваните – 25-50 микрограма. Но пък авторите изразяват опасения, че е възможно, поради множеството видове астма, на едни болни добавките да помогнат, но пък на други не. И най-вече за децата, тъй като в анализираните проучвания участващите деца са само 11. Засега обаче не е препоръчително да се правят, каквито и да било промени в режим на прием на лекарства срещу астма.

Добавките витамин D значително намаляват тежките астматични пристъпи
4.5 (90.32%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 00:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи