Добрата лоша бира – причина за рисковано поведение на мъжете

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 19:48

Добрата лоша бира – причина за рисковано поведение на мъжете

Акценти:

  • Имунитет - защита
  • Хумулон - пневмония
  • Бронхит - тежки форми

Свързани:

На 5-ти август светът отбелязва неофициалният празник – Международният ден на бирата. Един американски барман преди почти 10 години предположил на всички желаещи да се събират и да се радват на живота под звъна на бирените чаши.

Не е изненадващо, че тази идея намира бурен обществен отклик, тъй като бирата е една от най-популярните напитки в света. От екипа на Lechenie.bg поздравяваме любителите на бирата и ще напомним как действа на човешкия организъм.

Какво е лошото в бирата за здравето?

1. Алкохол

Алкохолът, съдържащ се в бирата, повишава риска от развитие на цироза и рак на черния дроб, алкохолизъм и затлъстяване. Любителите на редовните бирени запои по-често страдат от инсулти, хипертонии и рак на дебелото черво.

2. Калории

Бирата е доста калорична, като се отчита, че това не е пълноценна храна, а само напитка. Калоричността на бирата е средно 43 килокалории на 100 грама.

Тоест в едно 500 мл шише бира се съдържат повече от 200 килокалории. А тъй като бирата съдържа и алкохол, черният дроб преработва първо него, оставяйки мазнините за запас. И запасът расте.

3. Микотоксини

Изследванията показват, че в бирата могат да се открият микотоксини – токсични за човека вещества от жизнената дейност на някои гъбички.

Тези микроорганизми заразяват зърнените, плодовете, а това означава, че техните отпадни вещества попадат и в храната, която се произвежда от тези храни. Утешителното е едно – концентрацията на микотоксини в бирата е изключително малка.

Средно е около 30 микрограма на литър, а максималната стойност за зърнените храни е определена със закон – 200 микрограма на литър. Това означава, че едва на 7-мия литър бира микотоксините ще започнат да въздействат на здравето на човека.

Същевременно изследователите посочват, че при такъв обем черният дроб на бирения фен ще пострада от действието на алкохола по-бързо, отколкото от микотоксините.

4. Риск от рак

Макар и умерената употреба на бира при жените да понижава риска от инфаркт, в същото изследване било установено, че при тях с 50% се повишава риска от рак.

5. Влияние върху поведението

Според статистиката мъжете, избиращи бирата, демонстрират по-рисковано поведение, отколкото тези на вино и други алкохолни напитки. Те също по-често пушат и употребяват леки наркотици.

Учените обясняват тази зависимост с ниската цена на бирата и нейната популярност сред масовите младежки мероприятия, където рискованото поведение изобщо не е рядкост.

Между впрочем дори просто вкусът на бирата без участие на алкохола води до освобождаването на допамин – невромедиатор, който се асоциира с алкохолизъм, наркомании и рисковано поведение.

Освен това интензивността на образуването на допамин в отговор на глътка бира е свързана с наличието на роднини, страдащи от алкохолизъм. Учените предполагат, че може да се говори за влияние на наследствения фактор.

И какво все пак е полезното за здравето в бирата?

• Хумулон

В бирата е установено вещество, което се отнася към горчивите хмелови алфа-киселини и притежава антибактериална активност. Освен това по последни данни, също е ефективен против респираторно-синтициален вирус, предизвикващ тежки форми на бронхит и пневмонии при децата. Но в бирата хумулонът се съдържа в много малки количества.

• Защита на имунитета

Безалкохолната бира се оказва ефективно средство за възстановяване на здравето на спортистите-маратонци. Известно е, че при бегачите след изминаване на маратонските дистанции се повишава риска от развитие на възпалителни реакции и предразположеност към инфекции.

Добрата лоша бира – причина за рисковано поведение на мъжете
4.5 (90.99%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 19:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи