Добрите новини предизвикват негативни емоции

Мария
Написана от Мария май 26, 2015 19:43

Добрите новини предизвикват негативни емоции

Акценти:

  • Отношения на показ
  • Доказателства за любов
  • Лошо новини - психически разстройства

Свързани:

Специалисти от Лондонския градски университет, от университета Бокони и от университета Карнеги Мелон не препоръчват да публикувате снимки на своя нов автомобил или на щастливия ви отпуск в социалните мрежи, за да не се превръщат в причина за депресия на хората, които ви заобикалят.

Учените твърдят, че тези, които споделят положителна информация с другите, имат за цел да им се харесат. Но често се постига обратен ефект. Ние разказваме на другите за нещо хубаво и очакваме от тях положителни реакции, въпреки че всъщност много хора не обичат да слушат как някой им говори за чуждото щастие.

Публикуването в социалните мрежи на информация за почивка в екзотична страна, за скъп автомобил, нов апартамент или за щастлива любов често предизвикват само завист у тези потребители на социалните мрежи, при които животът не се е стекъл толкова благоприятно.

Подобни новости могат да предизвикат у тях само депресия. Но следва да се помни фактът, че повечето хора споделят в Интернет само положителна информация за себе си, скривайки неуспехите си.

Специалисти от университета Бредфорд провели друго изследване, в което взели участие 189 доброволци на средна възраст 37 години. Участниците трябвало да попълват специални анкети, в които се съдържали въпроси за това колко често те гледат или четат лоши новини или трагични новости в социалните мрежи и в Интернет.

Учените определили тези участници кои участници приемали лошите новини близо до сърцето и при кои от тях се наблюдавали симптоми на посттравматично стресово разстройство /ПТСР/.

Установило се, че новините от социалните мрежи имали съществено влияние върху 22% от доброволците. Именно при потребителите на Интернет се откривали симптоми на ПТСР, въпреки че в ежедневния им живот не им се били случили никакви негативни събития.

Оказало се, че по-голямо влияние върху психическото здраве на хората оказвал честият преглед на лоши новини. Освен това изложени на по-висок риск от ПТСР са екстровертите, които били чели или гледали различни новини за трагични произшествия.

Вече е отдавна доказан фактът, че болката на другите хора може да стане причина за страдания на този, който е разбрал за нея. Хората са склонни да понасят върху себе си чувствата и емоциите, през които е преминал самият участник на трагедията.

Това явление носи наименованието „заместващо травмиране“. Учените настоятелно препоръчват особено чувствителните и склонните да преживяват хора да избягват новостите за страшни трагични събития.

Но от друга страна влюбените, които излагат своите отношения на показ в социалните мрежи, публикувайки общи снимки или споделяйки съобщения за своята любов, са по-щастливи от тези, които не го правят.

До този извод стигнали учени от обществения изследователски институт към Университета на Хюстън, САЩ. Специалистите провели експеримент, в който взели участие 188 студенти, които имали изградени стабилни отношения.

Тези участници от изследването, които постоянно споделяли със своите приятели и последователи в социалните мрежи снимки или информация за своите срещи с любимите си хора, се оказали доста по-щастливи в сравнение с тези, които не правели това.

Учените смятат, че ако партньорите представят доказателства за своята любов, качеството на техните отношения се повишава, тъй като така човек открито обявява, че любимият/та е важна част от неговия живот. Така и двамата влюбени се отнасят по-сериозно и по-отговорно към връзката си.

Добрите новини предизвикват негативни емоции
4.5 (89.51%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 26, 2015 19:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи