Домашни травми – мерки за профилактика на наранявания и фрактури

Мария
Написана от Мария април 28, 2018 20:02

Домашни травми – мерки за профилактика на наранявания и фрактури

Акценти:

  • Увреждания - външни
  • Травми - домашни
  • Профилактика - наранявания

Свързани:

Често травмите в бита ни застигат от невнимание или небрежност, пренебрежение на правилата за безопасност при провеждане на ремонтни работи или при основно почистване.

По-предразположени към фрактури, изкълчвания, или травми и разтежения са възрастните хора, които често страдат от световъртеж, зрителни разстройства или проблеми с опорно-двигателния апарат.

Възможни са изгаряния и травми от въздействие на електричество, особено при неизправност на проводници и опити и сами да решим проблема.

Когато знаем особеностите и причините за повечето битови травми, е важно да направим профилактика на увреждания.

Домашни травми – наранявания и разтежения

Най-чести от битовите увреждания сред млади хора и такива на средна възраст са травми и разтежения.

Те са възможни при падане на битови повърхности, удари в краищата на битови предмети, мебели, остри ъгли.

По своята природа травма е увреждане в зоната на меките тъкани, което не нарушава тяхната цялост.

Нараняването може да се съпровожда със синина или хематом, ако се наруши целостта на подкожните съдове, увредената зона почервенява, отича и е болезнена.

Често има съчетани наранявания и разтежения при подхлъзване по мокър под, падане във ваната или неправилно слизане или падане по стълбите.

При леко нараняване без разтежение и остра болка в костите или ставите е напълно достатъчно да се приложи към мястото на увреждането студен компрес.

Може да се приложи и мехур с лед, парче замразено месо, завито в кухненска хартия или нараненото място се поставя под струя студена вода.

При нараняване с разтежение се формира закрито увреждане на ставната област, ако крайникът се движи в несвойствени за него направления.

Често се уврежда коленната или глезенната става, рамото

Възможно е увреждане на сухожилия с мускули, ставни връзки.

Основен признак е острата болка и ограничаване движението на увредената зона, формиране на изразен оток, понякога кръвоизлив.

Първа помощ при такава травма е студен компрес с поставяне на фиксираща превръзка, която обездвижва зоната на увредената става.

Задължителна е консултацията с лекар, понякога е необходимо продължително лечение и дори операция по възстановяване на целостта на увредените тъкани.

Травми на главата – наранявания, сътресения

Особен вариант е травма на главата, която е вероятна при падания по гръб с удар във врата, удар на главата в мебел, подхлъзване в банята или падане на тежки предмети върху главата.

Резултат от външни въздействия и удари е възможно да стане сътресение и удар на мозъка, които изискват незабавен лекарски преглед и лечебни мероприятия.

Веднага след травмата е необходимо да се успокоим и да оценим външните увреждания – цицина на главата, хематом или разкъсване на тъкани, които трябва да се обработят с антисептици.

Ако травмата на главата е била съпроводена със загуба на съзнание, дори за много кратко време, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

По същия начин трябва да се постъпи при поява на кръвоизливи в областта на очите или кръвотечения от носа, силно главоболие, рязко понижаване на налягането.

Възможно е сътресение или нараняване на мозъка, при които е необходимо лечение в болница.

Фрактури в бита

Най-често в бита възникват фрактури на крайниците, възникващи заради падания, особено на мокър под или в банята.

Понякога са възможни и падания от прозорци или балкони при миене на прозорци или при ремонтни дейности, които налагат навеждане.

Домашни травми – мерки за профилактика на наранявания и фрактури
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария април 28, 2018 20:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи