Достигната ли е наистина максималната продължителност на живота при човека

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 16:20

Достигната ли е наистина максималната продължителност на живота при човека

Акценти:

  • Продължителност - максимална
  • Възраст - нова
  • Констатации - вероятност

Свързани:

В проучване, публикувано наскоро се твърди, че хората вече са достигнали максимално възможната продължителност на живота. Изследователите вярват, че рекордът за най-дълъг живот е вече достигнат.

Паралелно с подобренията в системата на здравеопазване и в храненето, нараства постоянно и продължителността на живота на човека.

От 1900 до 2016, средната очаквана продължителност на живота постоянно се е увеличавала. Днес, бебетата родени в САЩ се очаква да доживеят до 79 години, а през 1900 едва 47.

От 70-те години, възрастта на най-старите хора на Земята също се е увеличавала. Но учени от колежа по медицина Алберт Айнщайн вярват, че вече е достигната горната граница на максималната възраст.

Досега, учените смятаха, че няма сериозна причина, поради която максималната продължителност на живота да спре да се увеличава.

Проучвания с животни показват, че този показател е променлива величина и подлежи на промяна чрез генетична и фармацевтична намеса.

Също така шведско проучване открива, че максималната регистрирана, тоест доказана от съществуващите данни в регистрите на населението, възраст е нараснала от 101 години през 60-те години на 19 ти век до 108 през 90-те години на 20-ти век.

Променливата продължителност на живота при животните и постоянно растящата при хората навежда биолози и демографи на мисълта, че няма горна граница до каква възраст може да достигне човек.

Водещият автор на настоящото проучване не възприема тази теория. Според него наличните данни ясно показват, че максималната възраст на човека е вече достигната и това се е случило през 90-те години.

Ако опитаме да се поровим в дълголетието

Човешката база данни на смъртността събира информация относно смъртността и данни за населението на 40 държави. Учените анализират данните и откриват, че все повече хора надминават 70-годишна възраст и това е свързано с постоянното нарастване на очакваната средна продължителност на живота.

Но, когато се установиха увеличените възможности за оцеляване след 100-годишна възраст, от 1900 г, сега се очертава промяна на картината.

Докато било изследвано това по-старо кохортно проучване, учените се натъкнали на друг феномен, наблюдавали, че достигането на 100-годишния връх бил последван от бърз спад, като без значение била годината на раждане.

Това означава намаляване на късното настъпване на смъртта и е възможен лимит на продължителността на живота.
За целта на изследването учените използвали Националната база данни за дълголетието, и по-точно максималната възраст, която е регистрирана там.

И по-специално, взели данните на хората, които са достигнали 110 или повече години, без значение кога точно – в периода 1968-2006 г в 4 държави с най-голям хора, които са достигнали тази възраст.

И установили, че възрастта на тези суперстолетници нараснала бързо от 70-те до 90-те години на 20-ти век. От средата на 90-те години обаче възрастта им спряла да се повишава, все едно са достигнали плато, и вече не се изкачват във височина, респективно възрастта им е спряла да нараства.

Французойката Джийн Калмет, която достига максималната регистрирана възраст изобщо в историята, умира през 1997 г, на 122 години.

Новата максимална възраст

Въпреки изключителното постижение на Калмет, с новото проучване се въвежда нова средна максимална продължителност от 115 години, тоест французойката е била отделен случай.

И пресмятат, че абсолютната максимална възраст, до която може да достигне човек е 125 години. Констатациите означават, че вероятността човек да оцелее до 125 години е 1 на 10000 души годишно.

Достигната ли е наистина максималната продължителност на живота при човека
4.4 (88.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 16:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи