Дракункулоза

Мария
Написана от Мария февруари 19, 2015 20:00

Дракункулоза

Акценти:

  • Дракункулоза
  • Симптоми
  • Лечение
  • Причинител

Свързани:

Дракункулоза или гвинейски червей представлява хелминтоза от групата на нематодозите, предизвиквано от женските кръгли червеи Dracunculus medinensis. Разпространено е в тропичните и субтропичните региони на Африка и Азия.

Названието на заболяването произхожда от латинския израз, който се превежда – „поражението на малките дракони“.

В началото на 20-ти век то било много разпространено в много страни на Африка и Азия. Според наличните данни през 50-те години на миналия век са били регистрирани 50 милиона случая на болестта „гвинейски червей“.

Благодарение на общите усилия на международната общност и правителствата на ендемичните държави, броят на случаите на заболяването са намалели до 16 хиляди към 2004-та година.

Към настоящия момент болестта гвинейски червей е разпространена само в 11 африкански държави, сред които са Судан, Нигерия, Гана, Мали, Нигер и Того. По няколко случая годишно се регистрират също и в Бенин, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар, Мавритания и Етиопия.

Какви са причините?

Причинител на заболяването е така наречения гвинейски червей, който представлява голям нематод /кръгъл червей/, чието латинско название, както бе посочено по-горе, е Dracunculus medinensis. Женският паразит достига на дължина 32-120 см, а на ширина 0.5-1.7 мм, а мъжкият – 12-30 см и 0.2-0.4 мм съответно.

Патогенеза

Ларвите на гвинейския червей се поглъщат от сладководните ракообразни-циклопи от род Cyclops или Eucyclops /междинни гостоприемници/, в организма на които те се видоизменят и се преминават в инвазивна форма след 4-14 денонощия.

След инвазия в човешкия организъм ларвите проникват през чревната стена, достигат полова зрялост в ретроперитонеалното пространство и мигрират в подкожната тъкан.

След период от около 12 месеца над края на главата на женския нематод се формира псевдофурункул, от който може да се наблюдава движението на паразита.

Това образувание може да се издаде към матката при жените, а когато влезе в контакт с вода, то се разкъсва и от него изтича тъканна течност, съдържаща ларви на паразита.

Какви са симптомите?

Основният източник на паразитната инфекция е болният човек, който епидемиологично най-опасен в първите 2 седмици след разкъсването на китикулата на нематода и масовото навлизане на ларвите във водата.

На заболяването са податливи всички хора без изключения. Човек може да се зарази при пиене на вода, съдържаща много малки раци, в които са проникнали личинките на гвинейския червей.

В стомаха на човека тези малки ракообразни загиват, поради ниското ph на стомашните сокове, а освободилите се от тях ларви проникват през стената на червата в коремната кухина, оттам по лимфните пътища в меките тъкани.

Приблизително след 3 месеца женският нематод прониква в подкожните тъкани или междумускулната съединителна тъкан, където след година достига пълна полова зрялост, при това края на главата на зрелият женски хелминт се приближава към кожата.

В резултат на това върху нея се формира подобна на мехур издатина с диаметър 2-7 см. 9-14 месеца след първоначалното заразяване възникват проявления на алергична реакция като уртикария, пристъпи на задушаване и др.

Лечение на дракункулоза

Терапевтичният подход при това заболяване е внимателното отстраняване на паразита от тъканите със съблюдаване на правилата за асептика. Назначава се перорален прием на антихистаминови препарати.

Също така се прилагат и медикаменти, предназначени за пълното унищожаване на паразита, тоест антитрематодни като ниридазол, както и такива за намаляване на възпалителната реакция на тъканите.

Дракункулоза
4.4 (88.77%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 19, 2015 20:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи