Двойкаджии срещу отличници – защо оценките в училище не влияят на успеха в живота

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2015 07:47

Двойкаджии срещу отличници – защо оценките в училище не влияят на успеха в живота

Акценти:

  • Гении - лошо представяне в училище
  • Комуникативни двойкаджии
  • Отличници - затворени

Свързани:

Кой родител не желае неговото скъпоценно чедо да бъде давано за пример в класа що се отнася до успеха? Майки, татковци, баби и дядовци, а също и учителят карат ученика да стои над учебниците.

Мотивът е един – „Без знания нищо няма да постигнеш в този живот“. И нашите деца получават важните знания, което се подкрепя от наличието на добри оценки.

Но толкова ли са съществени 6-ците украсяващи училищната диплома и до колко работодателят се интересува от дипломата за висше образование?

Гении, които не са се представяли добре в училище

Историята прелива от доказателства за липсата на връзка между училищните успехи и успешността в зряла възраст.

Така например научния гений, автор на около 300 научни труда по физика Алберт Айнщайн, е включен от биографите в списъка на слабите ученици, които са успели да се прославят в зряла възраст.

Известно е, че Айнщайн започнал да говори по-късно от връстниците си. Това накарало родителите му да мислят, че синът им имал отклонения в развитието.

Но тревожните прогнози не се потвърдили, момчето проговорило и тръгнало на училище като обикновените деца.

Но и с успехите си на образователното поприще Айнщайн не радвал нито родители, нито учители. Педагозите смятали детето за затворено, изоставащо и дори мързеливо.

Много от тях казвали, че на Айнщайн не го чака нищо добро. Те обаче много грешали. Възможно е причината за училищната неуспеваемост на бъдещия учен да се е заключавала в липсата на интерес у него към типичната училищна програма.

Айнщайн самостоятелно се готвел за влизането в Политехниката в Цюрих. А след това се прославил със своите научни трудове по физика и получил Нобелова награда за тях.

Чарлз Дарвин, поставил основата на теорията на еволюцията също не се отличавал с ученическа прилежност. Момчето не се интересувало какъв материал се вземал в училище, което довело до отчаяние неговия баща – лекарят и финансист Робърт Дарвин.

Комуникативните двойкаджии и затворените отличници

Двойкаджиите надминават отличниците по много позиции. И това не е шега. Например много бизнесмени, които не са се представили добре в училище в детството си, в зряла възраст достигат небивали висоти. Каква е тайната?

Американският писател, психолог и научен журналист Даниел Гоулман обяснявал този феномен, насочвайки към т.нар. емоционален интелект.

Той много се интересувал от това защо двойкаджиите преуспяват повече, отколкото тези, които успешно са се учили в училище и в университета.

Провеждайки редица изследвания, учените стигнали до извода, че именно емоционалният интелект е факторът, който определя това колко сме успешни в живота.

Като понятие учените обясняват ЕИ по следния начин – форма на социално знание, която включва в себе си способността да се отсяват и контролират собствените и чуждите емоционални състояния, да се различават и да се използва получената чрез тях информация за управление на собствените действия.

Накратко казано хората с по-добре развит емоционален интелект са по-приспособими към стресовите ситуации в живота, а следователно по-лесно се приспособяват към проблемите и се справят с трудностите.

Експертът отбелязва един от основните жизнени закони – за постигане на успех не е задължително да бъдеш най-умния, нужно е просто да успяваш да си взаимодействаш с другите хора.

Ако се погледне поведението на отличниците, т.нар. „зубъри“ – и на двойкаджиите, то в болшинството от случаите ние ще видим, че първите са затворени, концентрирани върху задачите и изследванията, а двойкаджиите са по-общителни.

За да се уравновеси усложнената ситуация е необходима смяна на подхода към образованието – да се направи то по-малко академично и повече социално емоционално.

Двойкаджии срещу отличници – защо оценките в училище не влияят на успеха в живота
4.5 (89.86%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи