Едем

Калина
Написана от Калина юли 30, 2014 08:31

Едем

Акценти:

 • Едем
 • Причини
 • Симптоми
 • Лечение

Свързани:

Какво представлява едемът?

Едем или оток е необичайно натрупване на течност в определени телесни тъкани. Течността може да се събере под кожата – обикновено по крайниците, най-често по краката (периферен оток или оток на глезена) или може да се натрупа в белите дробове ( белодробен оток). Местоположението на отток осигурява на лекуващия ви лекар по-лесно да установи конкретната причина за отока.

Какви са симптомите на отока?

Симптомите зависят от причината за едема.

Периферен едем:

Симптомите на периферен оток са подуване на засегнатите зони, което причинява усещане за стягане около засегнатата област. Подуването в резултат на периферен едем е зависимо от гравитацията. То ще се увеличи или намали с промените в позицията на тялото. Кожата над подутата зона става стегната и лъскава и често когато я натиснете с пръст се появява вдлъбнатина. Това се нарича хлътващ оток.

При белодробен оток често нямате видими признаци, че задържате течности или подуване на крайниците. Това е така, защото течността се натрупва в белите дробове. Признаците и симптомите обикновено са:

 • Недостиг на въздух
 • Затруднено дишане в легнало положение
 • Събуждане поради липса на въздух и са ви необходими много възглавници, за да държите главата си повдигната и да спите комфортно.

Причини за едем

Поддържането на баланса на течностите в организма е комплексно и зависи от много фактори. Причината за едема се състои в това, че малките кръвоносни съдове – капиляри пропускат течност в околните тъкани и това причинява тяхното подуване. Това може да бъде свързано с различни заболявания и състояния като бременност, чернодробни или бъбречни заболявания. Възможно е прием на някои лекарства също да е причина за задържане на течности.

Лечение на едем

Компресиращите чорапи могат да бъдат полезни за подобряване на устойчивостта на капилярите и недопускането на изтичането на течности в околните тъкани. Те могат да бъдат закупени от много търговски обекти и са най-подходящи при периферни отоци.

Подходящата поза на тялото може да облекчи състоянието и при двата вида едем – периферен и белодробен. Например полагането на главата на няколко възглавници или на повече възглавници може да се използва при белодробен оток. Докато вдигането на краката над гърдите е подходящо при периферен едем.

Лечението на едем има за цел да:

 • Укрепи стените на капилярите, така че течността да остане в тях.
 • Отстрани причината, която кара капилярите да изпускат течност в околните тъкани.

Крайната цел на лечението при оток е да се отървете от излишната течност, която вече се е натрупала в организма. Най-често използваното лечебно средство е диуретик.

Той съдейства бъбреците по-бързо да отделят излишната течност от организма, което намалява общото количество течности в организма. Диуретиците трябва да използват с повишено внимание, тъй като може да се стигне и до обезводняване.

Как да се предпазим от едем?

 • Ако имате някаква алергия, за да се предпазите от едем, трябва да премахнете от менюто ви всички известни на вас или такива, които подозирате храни – алергени.
 • Ограничете консумацията на сол.
 • Избягвайте консумацията на кофеин, алкохол , доколкото ви е възможно.
 • Ограничете яденето на животински мазнини, пържени храни и шоколад. Високото съдържание на мазнини в храните могат да намалят ефективността на телесни органи като черен дроб, бъбреци и панкреас.
 • Редовните физически упражнения са естествен диуретик, тъй като подобряват циркулацията на кръвта и на кислорода в тялото.
Едем
4.5 (89.55%) 44 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 30, 2014 08:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи