Едно време беше по-добре – защо не харесваме иновациите

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 02:29

Едно време беше по-добре – защо не харесваме иновациите

Обичайно е за нас с внимание да се отнасяме към всичко ново, дори ако новостта може да ни бъде от полза и да подобри живота ни.

Сред причините за това – особеност за възприемането, недостатък на комуникацията и страхът да нарушите статуквото.
На човечеството му е станало навик да си забавя собствения прогрес.

Започвайки от кафеварката и хладилника, и като се стигне до генетично модифицираните продукти, историята е изпълнена с примери за това, как човек е отхвърлял всякакви иновации, преди да навлязат в ежедневния му живот.

Да, колко далеч може да се стигне? Сега толкова горещо се обсъжда безопасността на автомобилите с автопилот и толкова стриктно се пресмята колко работни места ще отнемат роботите, че става чак страшно. И това наистина може да спре прогреса?

Професорът от Харвардския университет Калестос Юма е убеден, че е успял да разгадае тази загадка на човешкото поведение – защо мислим, че по-рано е било по-добре, и относително можем да кажем, че вече не е така.

Професорът предполага, че от иновации не се боим изобщо. Проблемът е другаде. На човек му се струва, че новата технология ще му вземе частица от индивидуалността и ще промени начинът му на живот, и в това е прав.

И така защо по-рано е било по-добре?

1. Хората се противопоставят на иновациите, дори ако са призвани да служат интересите им

Един от най-красноречивите примери за отхвърляне на иновации – това са споровете около генетично модифицираните продукти.

Те се водят по целия свят и не утихват до днес. И противниците, и поддръжниците на ГМО са еднакви в своята упоритост. Да,и имат обща цел.

Тъй като тези, които поддържат създаването и използването на генетично модифицирани растения, твърдят, че това може да намали използването на пестициди.

И именно това целят защитниците на околната среда, които най-често се изказват против ГМО. Това изглежда невероятно – хора, които се намират на различни страни на барикадата, всъщност се сражават за едно и също.

Въпросът е само в контекста. Новите технологии могат да бъдат много полезни, и дори противниците на иновациите могат да извлекат полза за себе си.

2. Ако иновацията слабо се различава от това, което вече съществува, няма да я приемат

В съвременните градове кафета могат да се срещнат на всеки ъгъл, но неведнага е станало така. Кафето станало популярно в Средния Изток сред имамите, които трябвало да остават бодри, за да организират молитви в определено време.

Кафето просто работи по-добре от всеки друг достъпен стимулатор.

3. Неприемането на иновациите зависи от 3 основни фактора, и по-точно при средностатистическия потребител

Съществуват 3 ключови категории противници на иновации:

• Тези, които имат търговски интереси във вече реализирани технологии;
• Тези, които се идентифицират със съществуваща технология;
• Тези, които губят власт заради промените;

Безусловно причините за недоволството на първата група хора са напълно очевидни. Множество индустрии са спрели да се развиват и дори са унищожени благодарение на иновациите.

Добър пример са опитите на музикалните лейбъли да спрат разпространението на музика в интернет.

Някои хора също могат да се противят на развитието на нови технологии заради това, че съществуващият продукт е свързан с тяхната култура, самоидентификация или навици.

Едно време беше по-добре – защо не харесваме иновациите
4.4 (87.69%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 02:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи