Екотерапия – разходка в гората вместо откровения в леглото

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 11:20

Екотерапия – разходка в гората вместо откровения в леглото

Акценти:

  • Синрин-йоку - занимания
  • Понижаване на холестерола
  • Екотерапия - разходка в гората

Свързани:

Комари, кал, липса на Wi-Fi… Изглежда, че градските джунгли са ни по-мили от истинската зелена гора. Но природата може да ни даде това, което ние едва ли ще получим в града – спокойствие и умиротворение. А това е най-добрият подарък за нашия мозък.

Основните идеи

• Обикновената разходка в гората може да спомогне за справянето със стреса – за понижаване на нивата на кортизола в кръвта, за намаляване на симптомите на депресия и за подобряване на цялостното здравословно състояние.

• Преживяванията, свързани с природата могат да бъдат толкова силни и дълбоки, както и по време на творчество, молитва или медитация.

• Тайната на ефективността на екотерапията е в това, че тя позволява на организма да възстанови естествения си ритъм, а мозъкът да се избави от сензорните натоварвания, свързани с градския живот.

Повечето от нас като живеещи в града не си представят живота без неговите ритми, звуци, светлини и удобства. Но често не забелязваме, че ни се налага да си плащаме за тази привързаност.

Екип от психолози от Мичиганския университет в САЩ установили, че само 5 минути, прекарани на оживена улица и нашият мозък започва да губи частично способността си да задържа фактите в паметта и самоконтролът ни се понижава.

В резултат ставаме импулсивни и агресивни. В големите търговски центрове този ефект се оказва още по-силно – тълпата и шумът ни карат да навлезем във възбудено състояние, а когато се приберем у дома и гледайки пакетите с покупки, ние се замисляме – нужни ли ни са всъщност тези вещи?

„Нашият мозък не е вечен двигател и има безопасен резерв – коментира Марк Берман, съавтор на изследването. – Днес достатъчно ясно разбираме, че именно градската атмосфера в широк смисъл създава натоварване на мозъка“.

Все повече изследователи – антрополози, етиолози, еволюционни психолози – стигат до заключението, че ние не сме достатъчно приспособени да съществуваме в градска среда с нейните затворени пространства, оживеният трафик и голямата гъстота на населението.

Гората срещу стреса

През последните години психолозите обръщат все повече внимание на естествените методи за борба със стреса. Към тях се отнася и екотерапията – способ, който се основава на пряк контакт на човека с природата.

Преди няколко години изследователи от Екстърския университет – Великобритания установили, че 90% от хората, страдащи от депресия почувствали подобрение на настроението след разходка из парка, а почти 75% съобщили за облекчаване на симптомите на депресия.

Друго изследване също на екип от психолози показало, че 94% от хората с психологически заболявания вярват, че престоят им сред природата подобрява тяхното настроение.

Данните от Екстърския университет също свидетелстват, че хората, които живеят в зелени зони по-рядко страдат от психически заболявания, подложени са по-малко на стрес и са по-доволни от живота от останалите.

В Япония съществува практиката синрин-йоку /в превод – горски вани/, която придобила широка популярност през 80-те години като средство за борба с ежедневния стрес.

Нейният смисъл е изключително елементарен – човек излиза от дома, стига до най-близката гора и прекарва там известно време, вдишвайки с пълни гърди от горския въздух.

За постигане на по-добри резултати се препоръчва медитация и практикуване на йога. Изследване, проведено през 2007 година потвърдило аргументите на поддръжниците на тази практика.

Било установено, че заниманията с синрин-йоку способстват за намаляване на стреса – след разходката из гората у човек се наблюдава понижаване на нивата на холестерола.

Екотерапия – разходка в гората вместо откровения в леглото
4.6 (91.43%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи