Екскреторна функция – какво представлява

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 16:08

Екскреторна функция – какво представлява

Акценти:

  • Бъбречна хемодинамика - същност
  • Панкреас - остро възпаление
  • Кожа - отделителна функция

Свързани:

Екскрецията е важен етап от обмяната на веществата, по време на който се отделят крайните продукти от разпада. Отчитайки ролята на метаболизма за развитие на организма, всяко нарушение в този процес, като се отразяват негативно на здравето на човека като цяло.

Освен на отделителната система, екскреторната функция е присъща и на следните органи:

• Кожа – осъществява се чрез мастните и потните жлези. Нормата пот за денонощие се колебае в пределите от 300 до 1000 мл, което зависи от температурата на околната среда и от извършваните физически натоварвания;

• Черен дроб – за сметка на продукцията на жлъчка от вътрешната среда се отделя билирубин, неговите производни, калциеви йони и фосфор;

• Бял дроб и горни дихателни пътища – в хода на газообменните процеси протича отделянето на летливи съединения, например, диоксиди на въглерода – ацетон или амоняк, продукти от обмена на самата белодробна тъкан;

В храносмилателната система екскрецията се извършва от различни жлези, отделящи продукти от обмена – например, пикочна киселина, креатинин, жлъчни пигменти, соли на тежките метали и съставки от лекарствени средства.

Екскреторна функция на бъбреците и на стомаха

На стомаха играе важна роля в поддържането на алкално-киселинния и на електролитния баланс.

Заедно със солната киселина в стомашната кухина се отделят редица екскрети – карбамид, пикочна и карбонова киселини, а също и елементи, въведени по парентерален път – морфин, йод, някои оцветители.

Установено е, че отделянето на указаните метаболити е повишено при заболявания на дихателните пътища, храносмилателните органи и на бъбреците.

Основополагащо място в отделителните процеси заема екскреторната функция на бъбреците, която е насочена към отделянето на вредните и на чуждите за организма вещества – шлаки, продукти от азотния обмен и на излишното количество течности.

Както на повечето от нас ни е известно денонощният обем на урина е приблизително 2 литра, голяма част от който се отделя през деня – на нощта се пада по-малко от половината от дневната норма.

Ако екскреторната функция на бъбреците е понижена, се развива уремия, предизвикана от прекомерна акумулация на органични вещества и на токсини.

Освен с общата интоксикация на организма, заболяването се съпровожда с дистрофия на тъканите, хормонални разстройства и дисфункция на всички органи и системи на жизнената дейност.

Към етиологичните фактори на тази патология се отнасят:

• Нарушение на бъбречната хемодинамика;
• Отравяния от различен произход, токсини или лекарствена интоксикация;
• Автоимунни патологии, заболявания на сърдечно-съдовата и на ендокринната системи;
• Обструкция на пикочните пътища;
• Гломерулонефрит, пиелонефрит;
• Вродени аномалии на бъбреците;
• Инфекциозни увреждания с различна етиология;

Провеждане на лечебни мероприятия – влиза в компетентността на лекар-гастроентеролог. Всяко самолечение е недопустимо, тъй като правилното диагностициране на причината е възможно само въз основа на специални изследвания.

При неоказване на специализирана помощ се повишава риска от усложнения, най-сериозното от които е некроза на бъбреците.

Екскреторна функция на панкреаса

Състои се в секреция на панкреатичен сок, съдържащ редица необходими за храносмилането ензими – липаза, алфа-амилаза и трипсин.

При нарушаване на отока на образуваните ензими в дванадесетопръстника те се активират преждевременно, предизвиквайки по този начин развитие остро възпаление – панкреатит.

Заболяването се съпровожда с интензивна болка в областта на епигаструма, диспептичен синдром, понякога и признаци на механична жълтеница.

Хората с остър панкреатит подлежат на задължителна хоспитализация. Лечебната програма включва задължително заместваща терапия с ензими, съблюдаване на строга диета и прием на обезболяващи.

Екскреторна функция – какво представлява
4.6 (92.16%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 16:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи