Електромиография / ЕМГ / – що за изследване е това и какви са показанията

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 23:42

Електромиография / ЕМГ / – що за изследване е това и какви са показанията

Акценти:

  • ЕМГ - покадания
  • Потенциали - мускулни влакна
  • Мускулни дистрофии - амплитуди

Свързани:

Електромиографията / ЕМГ / е диагностика на биоелектричните потенциали в мускулите при възбуждане – съкращение, мускулните влакна.

Днес изследването се извършва с електромиограф, представляващ компютърна система, която записва биопотенциалите, усилва ги, пресмята амплитудата, честотата и продължителност на латентните периоди, понижава „шумовете“, извършва стимулация и анализ.

Регистрацията на потенциалите се извършва с помощта на надкожни или иглени електроди.

Впоследствие сигналът се усилва, обработва се електромиографът и се предава на устройство за визуализация – или осцилограф за запис на хартия или магнитен носител – записва се електромиограма.

Оценява се амплитудата за колебания на потенциала на мускулите.

Работата на мускулите зависи от качеството на самите мускулни влакна и от потенциалната работа на нервите, които провеждат нервните импулси от гръбначния и главен мозък.

По нарушението на електрическата активност на мускулите може да се съди за наличието на заболяване с патологии на мускулната тъкан, определяне на причината за парализата на мускулите, тяхното потръпване.

Методът за диагностика е безвреден. Може да има незначителна болезненост в мястото на въвеждане на игления електрод.

Показания за електромиография / ЕМГ /

• Оплаквания за болки и слабост в мускулите, отслабване на мускулите, спазми, мускулни потръпвания и мускулни конвулсии;
• Подозрения за миопатии, миастении, миотония, амиотрофична латерална склероза, есенциален тремор, Паркисонен синдром, множествена склероза;
• Травми на периферните нерви и сплитове, увреждане на коренчетата на нервите при дегенеративно-дистрофична патология на гръбнака, невропатия на лицевия нерв, полиневропатии, полиомиозит, тунелни синдроми;
• За оценка на функционалното състояние в динамика и ефективността на лечението;
• Локалната миография се извършва за точното въвеждане на ботокс в спастичните мускулни влакна;

Как се провежда ЕМГ?

Не е препоръчително да се извършва след прием на препарати – миорелаксанти, антихолинергетици и физиотерапевтични процедури, тютюнопушене и употреба на кофеин – шоколад, кафе, чай, кола.

Ако имате кардиостимулатор, приемате антикоагуланти, то това задължително трябва да се съобщи на лекаря, който ще извърши процедурата.

Изследването се извършва в отпуснато състояние – легнало или седнало. Първоначално се снемат потенциалите в състояние на покой, след това при леко напрежение на мускулите.

Надкожните електроди записват общите показания от мускулите, иглените се въвеждат в различните участъци от мускулите, различните мускули.

При изследването се използва електрическа стимулация на мускулите. Електродите над кожата – това са двойни метални пластини с размер до 10.5 мм, които се поставят на разстояние 20-25 мм един от друг.

За електростимулация се използват повърхностни стимулиращи електроди. Изследват се симетричните мускули, функционално свързани помежду си, при максимално напрежение.

В зависимост от целите на изследването процедурата може да продължи от 15 минути до час.
В покой, при максимално отпускане биопотенциали не се регистрират.

Разшифроване на ЕМГ

В началото на мускулното съкращение се появяват осцилации с амплитуди 100-150 мкВ, при максимално съкращение – 1000-3000 мкВ /в зависимост от възрастта на човек, неговото физическо развитие/.

При първично мускулно заболяване – миозити, прогресиращи мускулни дистрофии се регистрира понижаване на амплитудата на осцилацията.

Понижаването на амплитудата корелира съответно със степента на засягане на мускулите – в тежките случаи до 20-150 мкВ при максимална възбуда, а при бавно прогресиращо протичане на заболяването и в началните стадии – до 500 мкВ .

При локално ЕМГ се регистрира нормален общ брой потенциали на действие, но амплитудата и продължителността им са понижени. Това е свързано с намаляване на количеството потенциални нормални мускулни влакна.

Електромиография / ЕМГ / – що за изследване е това и какви са показанията
4.6 (91.84%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 23:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи