Еозинофилен гастроентерит – как се проявява възпалението

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2018 23:17

Еозинофилен гастроентерит – как се проявява възпалението

Акценти:

  • Симптоми - патологичен процес
  • Инхибитори - мастоцити
  • Терапия - рентгенография

Свързани:

Еозинофилен гастроентерит – това е изключително рядко срещано възпалително заболяване, което е с не напълно изяснена етиология.

От морфологично гледна точка, това възпаление се съпровожда с инфилтрация на стените на стомашно-чревния тракт с еозинофилни клетки, което води до поява на проблеми с храносмилателната функция.

Прогнозата при този патологичен процес е доста съмнителна. Пряко зависи от проявлението на възникналите нарушения, наличие на съпътстващите патологии, а също от индивидуални особености на болния.

Най-често усложнение от еозинофилен гастроентерит е чревна непроходимост. Освен това заболяването често води до прогресираща анемия.

Същност

Разпространението на еозинофилнен гастрит сред населението не е високо. Според статистиката, сред всички заболявания от страна на стомашно-чревния тракт на тази болест се падат не повече от 2%.

Най-големият брой случаи се открива във възрастовия диапазон от 30 до 40 години. Установено е, че мъжете в по-голяма степен се предразположени към тази патология.

При някои хора с тази диагноза се открива взаимовръзка с някакви предшестващи заболявания, например, с хелминтози. Но в 80% от случаите не се установява никаква взаимовръзка.

Понякога това възпаление се открива при деца. В детска възраст то протича значително по-тежко и обикновено се израства и отшумява с растежа на детето. Някои учени разглеждат еозинофилния гастроентерит като отделна патология.

Причини, рискови фактори

Точните причини за възникване на тази патология и до сега остават под въпрос. По-рано се смяташе, че еозинофили могат да се отлагат по стените на органите на стомашно-чревния тракт на фона на хранителна алергия.

Но този факт не се доказва в рамките на изследвания. Като възможни причини също се разглеждали съществуващи автоимунни нарушения с различна природа, бронхиална астма, паразитни инвазии и много други.

При приблизително 15% от хората с тази диагноза съществуват някакви атопични състояния. Обяснението на ролята на атопията в развитие на еозинофилно възпаление така и не се получава.

В продължение на дълъг период се разглежда теорията за наследствената предразположеност към еозинофилен гастроентерит.

Днес учените стигат до заключението, че това възпаление е в резултат на комплексно въздействие върху организма на едновременно няколко фактора – външни и вътрешни, стимулиращи делението и повишаващи активността на еозинофилните клетки.

Симптоми на еозинофилен гастроентерит

Симптомите е възможно малко да се отличават в зависимост от това какви отделите на храносмилателната система са били въвлечени в патологичния процес.

Най-често специфичните изменения се откриват в антралния отдел на стомаха, дванадесетопръстника и тънкото черво. Първо болният започва да се оплаква от болков синдром, възникващ по време на пристъпи.

Задължително присъстват симптоми като често гадене и повръщане, обусловени от хранене. Прогресиращата възпалителна реакция се съпровожда с подуване и къркорене в корема, нарушения при изхождането под формата на диария.

В резултат на това се потиска процеса на усвояване на необходимите хранителни вещества, развива се сухота на кожата, косопад, ноктите се рушат.

Диагностика и лечение

Тази болест може да бъде заподозряна на първо място на основата на лабораторни методи на изследване.

Сред тях са кръвни изследвания, при които е най-често повишеното количество еозинофили, и изследване на изпражненията. От инструменталните се използва контрастна рентгенография.

Лечението на това заболяване предполага спазване на специална диета.

От лекарствените препарати се назначават кортикостероиди и инхибитори на мастоцити. Останалата терапия е със симптоматичен характер и е насочена към париране на признаците на анемия.

Еозинофилен гастроентерит – как се проявява възпалението
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2018 23:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи