Стафилокок на кожата – ето какви заболявания предизвиква

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 13:27

Стафилокок на кожата – ето какви заболявания предизвиква

Акценти:

  • Епидермален стафилокок - деца
  • Кожа - проявление
  • Диагноза - фалшива

Свързани:

Говорейки за стафилококи, лекарите най-често имат предвид златистият, тъй като именно той е виновник за повече от 90% от инфекциите, предизвикани от тази група бактерии.

Но още вид условно-патогенен микроб, също е способен да предизвика заболяване.

Симптоми на епидермален стафилокок

Този микроб се локализира на кожата, от което и получава своето название „епидермален“. Също често се среща и по лигавиците – в носа, в гърлото, в устната кухина.

В тези места епидермалният стафилокок се установява практически у всеки човек и много рядко предизвиква каквито и да е заболявания. Ако инфекция все пак се развие, то проявленията ѝ ще бъдат следните:

• Гнойници;
• Зачервяване на кожата;
• Белене;
• Язви;

Много често така се проявява стафилококът при деца – по бузите се появява зачервяване и лющещи се участъци от кожата, които често се проявяват като алергия.

Въпреки че епидермалният стафилокок често се намира на повърхността на кожата и лигавиците, той може да попадне и вътре в организма.

Именно там бактерията крие най-голяма опасност. При инфекция в червата или други органи възникват следните симптоми:

• Общо влошаване на състоянието – слабост, умора, пребледняване;
• Повишаване на температурата;
• Разстройство на изпражненията, във фецеса се установява слуз и дори гной;
• Гадене, повръщане;

Следва да се отбележи, че признаците на епидермална стафилококова инфекция не са специфични, а и такава се развива изключително рядко.

Затова при такива заболявания задължително трябва да се правят изследвания и точно да се определи причинителят. В противен случай фалшивата диагноза може да стане причина за усложнения.

Епидермален стафилокок при възрастни

Тази бактерия се отнася към условно-патогенната микрофлора и в повечето случаи не се активира. Но при хората с отслабен имунитет може да предизвика указаните симптоми.

Освен това при пациентите с имунен дефицит микробът става причина за обширен възпалителен процес, който може да доведе до смърт.

И все пак в повечето случаи епидермалният стафилокок причинява неудобства по време на хирургични интервенции.

Това се дължи на факта, че доста лесно се пренася по въздуха и може да инфектира открити рани. Понякога попада по време на операцията. Особено това се отнася до протезирането – поставяне на сърдечни клапани, стави, шунтове и друго.

Бактерията се въвежда от самата протеза и по-късно предизвиква възпалителен процес от локален характер. Най-често такъв стафилокок при възрастните предизвиква повишаване на температурата и болестите на конкретно място.

На болния се назначава курс с антибиотици, в тежки случаи протезата се премахва.

Епидермалният стафилокок е честа причина за натрупване на гной около катетрите. В този случай лечението се свежда до заменя на инфектирания катетър с друг.

След отстраняване на причината имунната система сама се справя с огнището на заразяване, и курс антибиотици не е необходим, просто раната се обработва.

Още едно проявление на стафилокок при възрастни е инфектиране на утетера, което най-често се открива при жени. Заболяването се пренася достатъчно тежко – повишава се температурата, появяват се гнойни обриви.

Лечението задължително включва антибиотици.

Епидермален стафилокок при деца

Доколкото детският организъм е с по-слаб имунитет и едва се запознава с бактериите, условно-патогенната микрофлора именно при децата най-често предизвиква заболяване.

Епидермалният стафилокок при деца може да се активизира още в първите дни от живота. Проявява се на кожата – най-често на лицето, гънките и около дупето.

Стафилокок на кожата – ето какви заболявания предизвиква
4.6 (91.67%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 13:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи