Епилепсия

Калина
Написана от Калина август 6, 2014 07:31

Епилепсия

Акценти:

 • Информация за болестта
 • Лечение на епилепсия
 • Можем ли да се предпазим?
 • Какви са рисковете?

Свързани:

Какво е епилепсия?

Епилепсия представлява състояние, което се характеризира с продължителни припадъци на засегнатото лице. Припадъкът се определя като необичайно и безпричинно изтощаване на нервните клетки на мозъка, което води до временно нарушаване на моторните, сетивните и мозъчните функции на човек.

Съществуват доста видове припадъци, в зависимост от това коя част на мозъка е засегната. Медицинският термин епилепсия не говори нищо за вида на припадъка или за неговата причина, а означава само това, че припадъците се повтарят.

За по-точното определяне на понятието „епилепсия“ е необходимо да се посочи, че припадъците са без установена основна причина. Това състояние се определя като първична или идиопатична епилепсия.

При епилепсия в мозъка се образува така нареченото огнище на епилепсията, което обикновено се формира от увредени неврони и за него е характерна автономна възбудимост, т.е не се поддава на контролното въздействие на централната нервна система.  Активирането на огнището предизвиква свръхвъзбуда на изграждащите го неврони.

Възбудата може да обхване и съседни неврони и дори да се генерализира и да обхване големи части от мозъка. В резултат на различни биохимични процеси, настъпили вследствие на тази свръхвъзбуда в огнището на епилепсията се проявяват и характерните епилептични пристъпи.

Какви са симптомите на епилепсия?

Пристъпите на епилепсия биват генерализирани и парциални.

Генерализирани пристъпи: характерно за тях е, че обхващат целият кортексен дял на мозъка и двете му полукълба и затова се наричат генерализирани. Пристъпът започва с внезапен припадък, който обикновено се придружава и със специфичен вик на болния. След това тялото на епилептика се свива и след няколко секунди започват ритмични движения на краката и ръцете. Често ритмичните движения на крайниците се забавят преди да спрат.

 • Зениците обикновено са силно разширени и не реагират при насочване на светлина към тях;
 • Дишането спира за кратко, като след пристъпа епилептикът започва да диша дълбоко.
 • Връщането към съзнание е постепенно и времето за това варира при различните случаи на епилепсия.
 • Загубата на контрол над пикочния мехур и над мускулите на ректума, които контролират освобождаването на червата, е също характерно при епилепсия като епилептиците се „изпускат“ по време на пристъпа.
 • Често епилептиците се чувстват за кратко объркани след преминаването на епилептичния

Парциални припадъци: симптомите зависят от частта на мозъка, в която невроните са свръхвъзбудени.

 • Повтарящо мигане,  мляскане, внезапна чувствителност на кожата;
 • Несъзнателно извършване на по-сложни дейности като писане, тършуване;
 • Усещане за потъване и потъване на тялото.

Лечение на епилепсия

В зависимост от вида на епилептичните пристъпи могат да бъдат назначени различни терапии. Най-често се предписват антиконвулсанти, които предотвратяват или спират припадъците.

Видът антиконвулсант се избира от лекаря ви и зависи от вида на пристъпите, цената и наличието на други заболявания.

Възможно е да се наложи честа смяна на антиконвулсантите, тъй като първоначално се прави проба дали действа лекарството на пациента и затова то се приема няколко седмици.

След това се правят кръвни изследвания, при които се установява концентрацията на приеманото лекарство в плазмата. И ако то не е достатъчно ефективно се заменя с друго като се провежда същата процедура за проверка на неговото действие в съответния случай.

Възможно ли е да се предпазим от епилепсия?

Ако епилептичните пристъпи са свързани с друго заболяване, установяването и лечението на това заболяване е най-добрата превенция. Ако е предписан антиконвулсант, важно е да спазвате предписаната схема на приема му и да не пропускате да го приемате на предписаните ви интервали.

Някои епилептици са силно чувствително към алкохола. И затова ако пристъпите се появяват след пиене на алкохол, ключът за предпазването е избягване консумацията на алкохол.

Намаляването на стреса в ежедневието и осигуряването на достатъчно време на сън е доказано, че води до намаляване на честотата на епилептичните припадъци.

Епилепсия
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 6, 2014 07:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи