Есенно обостряне на гастрит – как да укротите разбунтувалия се стомах

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 08:51

Есенно обостряне на гастрит – как да укротите разбунтувалия се стомах

Акценти:

  • Хроничен стрес - гастрит
  • Тютюнопушене - спиране
  • Генна мутация - здрави бели дробове

Свързани:

Според статистиката около 80% от случаите на гастрит протичат в хронична форма и се обострят сезонно – пролет и есен. В тази статия ние ще поговорим за причините и лечението на есенното обостряне на гастрита.

Причини за обостряне на гастрита през есента

С идването на есента актуални стават веднага няколко фактора, благоприятни за развитие на гастрит – захлажда, променя се хранителния режим, понижава се имунитета и емоционалния фон.

Събуждайки се рано сутрин и приготвяйки се за работа, ние не успяваме да закусим. За да не излизаме навън на студено, предпочитаме да закусим на компютъра със сандвичи и други „подръчни средства“.

Недостатъчната физическа активност, жаждата за топлина и слънчева светлина, преумората и стреса влияят на нашето настроение, и най-елементарният начин да го подобрим е с обилна закуска, алкохол, мазна, печена и пикантна храна. Нужни ли са още причини, за да се наруши лигавицата на стомаха? Едва ли!

Важно!

Временните диети за вредни за всички хора и още повече за тези, които са с хроничен гастрит.

Как да избегнете обострянето на есенния гастрит?

Човек, страдащ от хроничен гастрит, безпогрешно разпознава неговите симптоми – остра или дърпаща болка в горната част на корема, подуване, оригване, киселини, загуба на апетит.

За да избегнете тези неприятности, следва да се откажете от „опасните“ храни, предизвикващи обостряне на гастрит – пресен хляб, мазните видове меса, колбаси, кисели плодове и зеленчуци, мляко, алкохол на празен стомах.

За чипсовете, соленките и газираните подсладени напитки няма смисъл да се говори, тъй като вредата от тях е доказана напълно.

Какво да правите, ако гастритът се обостри?

Нормализирането на работата на стомашно-чревният тракт е възможно с помощта на диета, но за тази цел следва да узнаете типа на вашия гастрит – с повишена или с понижена киселинност.

• Ако киселинността е повишена, е необходимо да изключите храните, стимулиращи отделянето на стомашен сок и хранителни ензими – алкохол, силен чай или кафе, пикантни, пушени и мазни ястия. Постни супи, леки бульони, алкална минерална вода, пюре от зеленчуци, рибни котлети на пара – са вашите най-добри приятели.

• При гастрит с понижена киселинност лигавицата на стомаха също не трябва да се дразни. Пикантна, мазна, пушена храна, пресни бисквити, жилаво месо и всякакви продукти, които дълго се преработват от храносмилателната система, се изключват.

Вместо тях следва да се употребяват месни и рибни бульони, котлети на пара, сладко сокове, мусове от ягоди.

Полезни лекарски съвети

• Направете изследване на стомаха за инфекция с бактерията хеликобактер пилори. Днес този микроорганизъм се смята за една от главните причини за хроничен гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

• Оставете цигарите – това ще запази не само стомаха ви здрав, но и сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове и мозъка.

Макар че наскоро се появиха данни, че при някои заклети пушачи белите дробове остават напълно здрави, макар и след дълги години пушене, това учените си обясняват с генна мутация, която препятства увреждането на белодробната тъкан от неблагоприятното въздействие на съединенията от тютюневите изделия.

• Направете си ултразвуково изследване на черния дроб, жлъчния мехур и на панкреаса. Често гастритът е съпътстващо възпаление при други заболявания на стомашно-чревния тракт.

• Не се нервничете – хроничният стрес е пряко свързан със заболявания на стомаха, затова за лечението на гастрит лекарите назначават на болните седативни средства.

Есенно обостряне на гастрит – как да укротите разбунтувалия се стомах
4.5 (89.79%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2015 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи