Естествено семейно планиране като метод за контрацепция

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 21:57

Естествено семейно планиране като метод за контрацепция

Акценти:

  • Естествено семейно планиране - предимства
  • ЕСП - ефективност
  • Недостатъци

Свързани:

Естественото семейно планиране /ЕСП/ е един от широко използваните методи за регулация на фертилността, особено в тези семейства и държави, където религиозните и културни вярвания не позволяват да се използват лекарства и устройства за контрол на раждаемостта.

Този метод включва периодични въздържание – отсъствие на всякакви сексуални контакти, в периода на женската фертилност по време на овулация. /Овулацията е период от менструалния цикъл, при който се пука доминантен фоликул в яйчника и от него се отделя яйцеклетка /.

Методът ЕСП е симпто-термален. Жените, които го използват, познават са запознати с вида на секретите от влагалището, измерват базалната температура на тялото и проследяват своя цикъл.

Те също могат да следят за физиологичните изменения на слузта на маточната шийка. Този метод разделя женският менструален цикъл на 3 фази. 1-ва фаза – преовулаторно отсъствие на фертилност, започва в 1-вия ден на менструацията.

Фаза 2-ра – това е фертилният период, по време на който зачеването е възможно. 3-ти етап – липса на фертилност след овулацията. Този методи е най-добре да се използва от жени с редовен менструален цикъл.

• Симпто-термалният метод определя първият ден на отсъствие на сексуална активност по броя дни, изминали от 1-вия ден на менструацията /обикновено 7/ или 1-вият ден, в който се появила слуз в маточната шийка, в зависимост от това кое е настъпило по-рано.

Краят на фертилния период /2-ра фаза/ се определя въз основа на базалната температура /телесната температура се измерва веднага след събуждането, преди ставането от леглото/.

Базалната температура на жените е относително ниска по време на фоликулярната фаза /първата половина от менструалния цикъл/ и се повишава в лутеалната фаза на менструацията в резултат на т.нар. термогенен ефект на прогестерона /втората половина на цикъла, която завършва с началото на следващата менструация/.

Повишаването на температурата може да варира от 0.2-0.5 C. Покачването на телесната температура започва 1-2 дни след овулацията и съвпада с повишаването на нивата на прогестерона.

Полов акт може да се осъществи 1-2 дни след овулацията, без опасност от зачеване и съвпада с повишените нива на прогестерона. Можете да откриете таблица на базалната температура на доста места в онлайн пространството.

• Изучаването на цервикалната слуз се извършва с ръце. Под влиянието на естрогена слузта увеличава своя обем, става лепкава и е по-обилна преди настъпването на овулацията.

След това идва времето на сухите и оскъдни секрети, поради въздействието на прогестерона. Полов акт се разрешава 4 дни след отделянето на най-голямото количество цервикална слуз, което съвпада с повишаването на базалната температура и е преди настъпването на менструацията.

ЕСП има предимства и недостатъци

• До колко е ефективен – симпто-термалния метод за естествено семейно планиране може да се използва с 99% за предотвратяване на бременност. Ако двойката прави секс по време на 2-ра фаза, тоест във фертилния период, вероятността от забременяване рязко нараства.

През 2002 година FDA съобщи за 20% шанс за зачеване при прилагането на метода за ЕСП. Американската колегия на акушер-гинеколозите говори за 25% вероятност от забременяване при използването на този метод.

• Предимства – не оказва вредно въздействие върху хормоналния баланс. Това може да бъде единственият приемлив метод за двойки, поради религиозни и културни причини. Методът ЕСП може да използва и с цел зачеване.

• Недостатъци – подходящ е за жени с редовен менструален цикъл.

Естествено семейно планиране като метод за контрацепция
4.6 (91.85%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 21:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи