Ето ги предимствата на трагедиите и нещастията в живота ни

Мария
Написана от Мария май 3, 2016 09:48

Ето ги предимствата на трагедиите и нещастията в живота ни

Акценти:

  • Страдания - предимства
  • Израстване - посттравматично израстване
  • Психика - изграждане

Свързани:

Някои психолози специализирали в изучаването на посттравматичното израстване са установили, че много хора буквално са се преродили след голяма трагедия в живота си.

Един от най-известните автопортрети на известната мексиканска художничка Фрида Кало изобразява художничката гола и кървяща в болнично легло, свързана с червени вени към един охлюв, цвете, кост и плод – обекти, които изглежда сякаш плуват във въздуха.

„Болница Хенри Форд“ е сюрреалистичната картина на 1932-ра година и същевременно е много силна художествена реализация на втория спонтанен аборт на Кало.

Фрида пише в дневниците си, че картината носи със себе си посланието за болка. Художничката е известна и с това, че изобразява в картините си своите няколко аборта, детския полиомиелит и други трагични събития от своя живот в автопортрети

Феномените на изкуството, които се раждат от трагедията, не са присъщи само за живота на известните художници, но също и в лабораторни условия.

През последните 20 години някои психолози започнали да изследват посттравматичното израстване, което било наблюдавано в над 300 проучвания.

Този термин е въведен през 90-те години, за да опише случаите на хора, които са претърпели много дълбока трансформация в характера, след като се сблъсквали с нещастие и трудни житейски ситуации.

Около 70% от оцелелите от много тежки травми израстват психически

Израстването след една травма може да възприеме различни форми, като например по-голяма благодарност от живота, откриване на нови възможности за по-пълноценно съществуване, значително по-добра удовлетвореност от отношенията с роднини, близки, с любимия човек и усещане за свързаност с нещо по-голямо, усещане за наличие на голяма вътрешна сила.

Битката срещу рака, например може да се превърне в стимул за човек да се почувства благодарен към семейството си, докато преживяванията свързани със смъртта на близък човек могат да се превърнат в стимул за започване на един някак по-духовен начин на живот.

Психолозите са установили кои преживявания носят най-голяма емпатия и алтруизъм, сдобивайки се с мотивация да действат в интерес на другите.

Животът след травмата

Как е възможно след голямо страдание да успеем да се върнем не само на предишното положение, но също и да подобрим из основи живота си? Защо някои хора буквално биват премачкани от някаква трагедия или драматична ситуация, а други сякаш се прераждат?

Учени от университета на Северна Каролина обясняват, че посттравматичното израстване в каквато и да е форма може да се окаже много дълбоко за някои хора.

Двамата изследователи са създали модел, който е по-различен от този, чрез който досега се описваше посттравматичното израстване.

Съгласно този модел хората се развиват естествено, разчитайки на една съвкупност от вярвания и предположения, които са се формирали при различните култури и народности, населяващи целият свят.

За да се осигури израстване след травматичното събитие, е необходимо тези вярвания да бъдат опровергани.

Начинът, по който тази ситуация буквално срива пред очите ни нашия светоглед, и дори цялата ни идентичност предопределя това израстване, тъй като това се явява един вид силно земетресение, което разрушава нашите убеждения и вярвания, и това на практика става веднага и на момента.

И така всъщност ни се налага на практика да се преродим психически и да започнем от началото с изграждането на много по-различни убеждения и вярвания.

Ето ги предимствата на трагедиите и нещастията в живота ни
4.5 (90.77%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 3, 2016 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи