Ето как басейни и джакузита предизвикват генни мутации

Мария
Написана от Мария юни 9, 2016 06:59

Ето как басейни и джакузита предизвикват генни мутации

Акценти:

  • Вредни патогени - дезинфекция
  • Открити рани - превръзка
  • Диария - препоръки

Свързани:

Когато скачаме в басейн или си релаксираме в джакузи, е много малко вероятно да се замислим за чистотата, обикновено миризмата на дезинфектант ни успокоява, че съоръженията би трябвало да се чисти?

Но според ново проучване, чистотата изобщо не е такава каквато си я представяме.

Изследователите отбелязват, че басейните и джакузитата не са толкова чисти, колкото повечето от нас си мислят.

Проучването, което било проведено наскоро, показва, че дезинфектантите, които се добавят към водата на басейни и джакузита отделят странични продукти, когато реагират с потта, урината, и други съединения от тялото на човека, като съществува риск да доведат до увреждане на ДНК.

Нещо повече, екипът от учени установи, че колкото повече човек посещава басейни и джакузита, толкова по-мощен е ефектът на страничните продукти.

Съавторът на проучването Сюзън Г. Ричардсън от Департамента по химия и биохимия в Университета на Южна Каролина.

Установено е, че хлорът и другите вещества, използвани за дезинфекция на басейни и джакузита реагира с органична материя, включително с урината и потта на човека, като се образуват странични продукти от дезинфекцията.

Въпреки че дезинфектантите са важни, за да дезактивират вредните патогени, излагането на такива вещества има неблагоприятни за здравето последици, като е установена взаимовръзка между тяхното въздействие и астма и рак на пикочния мехур, което е било наблюдавано в епидемиологични проучвания.

Авторите на настоящото проучване обаче отбелязват, че не е имало никакви изследвания, които имат за цел установяване на мутагенността на такива странични продукти – това представлява оценка на това дали тези отпадни вещества от дезинфекцията е възможно да променят ДНК на организма и дали повишават риска от генетични мутации.

Мутагенност при човека се увеличава с 4 пъти при често използване на басейни и джакузита
За целта на изследването, учените анализирали 28 водни проби, взети от частни и обществени басейни и хидромасажни вани, преди и след интензивна употреба, от 7 места в САЩ.

Басейните и джакузитата се дезинфекцирали с хлор, бром, озон или с озон и хлор.

Била изследвана също и водата, която се използва за пълненето на водните съоръжения, което позволява по-добре да се определи как дезинфектантите и тяхното взаимодействието им с отделяните от човека органични вещества, засягат мутагенността на отпадните продукти, които се образуват от дезинфекциращите средства.

Екипът учени идентифицирали повече от 100 отпадни продукта от дезинфектантите, които се използват в басейни и джакузита, и тези вещества били тествани за мутагенност.

И било установено, че за разлика от водата, която се използва за пълненето на водните съоръжения, анализът на пробите на отпадните вещества от плувните басейни показали 2.4 пъти по-висока мутагенност, а от джакузитата с цели 4.1 пъти.

Освен това изследователите установили, че колкото по-често били използвани басейните и джакузитата, с толкова по-висока мутагенност били пробите.

Изследователите отбелязват, че справянето с риска от генетични мутации е възможен, като дават препоръки за по-честа смяна на водата и почистване на басейни и джакузита, вземане на душ, преди да се влиза в тях, а също така и да не се уринира или пък да се използват продукти за лична хигиена, докато човек е в басейна или в джакузито, би могло да спомогне за подобряване на общественото здраве.

Една от препоръките е да не се влиза в такива водни съоражения, ако човек страда от диария или има открити рани, които не са покрити с превръзка.

Ето как басейни и джакузита предизвикват генни мутации
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 9, 2016 06:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи