Ето как чуждите успехи влияят на нашата увереност в себе си

Мария
Написана от Мария август 1, 2016 23:53

Ето как чуждите успехи влияят на нашата увереност в себе си

Акценти:

  • Успехи - свои
  • Йерархия - положение
  • Социална група - оценка

Свързани:

Колегата ви получава премия, повишение или звание „служител на месеца“. Какво чувстваме в такъв момент? Завист и неувереност в себе си заради неизбежните сравнения не в наша полза или, напротив, прилив на сили и увереност в това, че щом „той може, мога и аз“? Всичко зависи от отношенията в колектива.

За да разберете как сравнението с другите влияе на нашата увереност в себе си и собствените ни възможности и какво се случва същевременно в нашия мозък, британският невробиолог Марко Уитман и неговите колеги провели няколко експеримента, в които взели участие 24 доброволци.

Участниците играли в игри, в които се изисквало определянето на цвета на обекти със сложна форма или да оценяват отминалото време без часовник.

Като им казали, че едновременно в играта играят още 2-ма участника, които не са виждали. Преди началото на всеки рунд участниците били помолени да предположат какви резултати най-вероятно ще покажат те самите и 2-ма други участници, а след приключване на 1-ви рунд им съобщавали истински резултати на тримата.

Същевременно играта се провеждала в един от двата варианта – сътрудничество и конкуренция. В първия случай резултатите и на 3-мата участници били нагласявани да са приблизително равни, а във втория, напротив на които се представяли по-зле от останалите били отнемани точки. В края на експеримента за спечелите точки можело да се получи парично възнаграждение.

Оказало се, че в ситуацията на сътрудничество успехите на другарите придавали увереност на участниците и те по-оптимистично оценявали своите шансове в следващите рундове на играта.

Напротив, чуждите неуспехи подривали увереността на участниците. Но в ситуацията на конкуренция всичко било обратно – успехите на конкурента намалявали увереността на участника в собствените му сили.

Успехите на конкурентите ни карат да нервничим, но пък успехите на колегите възприемаме като свои

Изследователите също изучавали активността на мозъка на участниците по време на играта с помощта на магнитно-резонансна томография.

Изглежда нашите представи за себе си и своите способности могат да се сливат с представите за другите хора от нашата социална група.

Томографът показал, че една от областите на префронталната кора на главния мозък отговаряла за проследяване на собствените резултати от участниците в играта, а друга област, т.нар. зона 9, следяла резултатите на другите участници и съединявала информацията за другите.

Зона 9 помага за оценяване на собственото положение в йерархията на социалната група. В зората на еволюцията за човека е било важно бързо да преценява възможностите си и да ги сравнява с тези на другите хора, за да вземе решение, струва ли си да напада или да бяга, и към коя група да се присъедини.

В хода на еволюцията нашият мозък е изработил механизми, благодарение на които успехът на свои е способен да придава увереност, доколкото отчасти се възприема като собствен.

А успехите на конкурентите ни карат да нервничим, доколкото встъпваме в битка със силен съперник, което може да бъде опасно или няма да е изгодно.

Макар и това да не е винаги така, като има предвид, че понякога съществува и вътрешна конкуренция в големите компании между служителите за повишения в корпоративната йерархия. И повечето работодатели я приемат по-скоро положително, макар и да предизвиква завистта на останалите служители…

Ето как чуждите успехи влияят на нашата увереност в себе си
4.6 (92.73%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 1, 2016 23:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи