Ето как да научите детето да си играе само – топ 6 начина

Мария
Написана от Мария юни 3, 2016 19:46

Ето как да научите детето да си играе само – топ 6 начина

Акценти:

  • Конкретна работа - поръчение
  • Гости - развлечение
  • Хоби - намиране

Свързани:

Нека да си признаем – понякога се изморяваме от собствените си деца.

Омръзва ни да ги разхождаме, да ги храним, да си играем с тях. До толкова, че избираме пътя на най-малкото съпротивление – когато най-накрая ни изцеди силите, просто му пускаме да гледа филми или му разрешаваме да си поиграе на плейстейшъна.

Но в едно трябва да сме сигурни, че ако детето умее само да си измисля занимания, със сигурност ще успее в живота. Но как да го научите да си намира самостоятелно развлечения.

1. Не се бойте да оставяте детето само със себе си

То трябва да се учи на самостоятелност още от бебешка възраст. Да остава в леглото или на пода, докато вие измиете чиниите.

Дайте му достатъчно предмети за изучаване – играчки, книжки с меки корици, играчки за сглобяване – и с времето естественото любопитство ще вземе своето.

2. Създайте необходимото обкръжение

Психологът Маргарет Пол казва, че първата стъпка към възпитанието на детето на самостоятелност е създаването в жилището на детски зони, в които децата могат да се държат, както си поискат.

Разбира се, тези зони трябва да се безопасни за детето, да бъдат разположени далеч от прозорци, отоплителни системи, остри ъгли и опасни предмети.

Съвсем не е задължително да посвещавате на детето си цялата стая – това може да бъде дори ъгъл в кухнята или в спалнята, но там трябва да е пълно с интересни за детето многофункционални играчки. Колкото повече сфери на приложение имат играчките, толкова по-добре.

3. Сменяйте местата на играчките и на самите места за игра

Постоянно сменяйте обстановката за игра. Ако детето е съвсем малко, премествайте го от едната стая в другата, за да има повече предмети за изучаване.

Сменяйте играчките в зоната на досегаемост на всеки 4 седмици в зоната, до която стига детето на всеки 4 седмици, в противен случай детето през цялото време ще си играе само с любимия робот, а останалото ще бъде все едно мъртъв товар.

И да, тази смяна на играчките ще е най-добре да се прави, докато детето спи. Иначе мисията с гръм и трясък може да се провали.

4. Помогнете на детето да си намери хоби

Стоенето зад 4 стени, количката и разходките са път за никъде. Бъдете проактивен родител – помогнете на детето да си избере хоби, които изцяло да му поглъща вниманието.

Сега във всеки по-голям град могат да се открият десетки детски клубове и кръжоци.

Така опитът ще бъде максимално разнообразен – показвайте му филми за различните професии.

5. Давайте на детето задачи с конкретен резултат

Децата обожават да подражават на възрастните. А какво ще помогне на децата да помъдреят – поръчението на конкретна работа от възрастен.

И ще видите колко усърдни са децата, когато им се зададе конкретна работа.

6. Поканете на гости приятели на детето

Не е важно дали то е на 3 или на 12 години – когато дойдат неговите приятели, те ще погълнат цялото му внимание у дома.

Съвсем разбираемо е най-малките да не се оставят без надзор, но пък по-големите деца ще могат да се справят и сами. Най-важното – дайте на детето да разбере, че то е отговорно за своите гости и за тяхното развлечение.

Ето как да научите детето да си играе само – топ 6 начина
4.5 (90.79%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 3, 2016 19:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи