Ето как да промените работния ден, за да усетите прилив на сили

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 17:30

Ето как да промените работния ден, за да усетите прилив на сили

Акценти:

  • Работа - индустриална епоха
  • Работни сесии - почивка
  • Организация - подходяща

Свързани:

Обичайният работен график е бил създаден за физически труд в завод, а не за напрегната работа в офис. Как да промените своя ден, за да постигнете максимално себеотдаване и прилив на творчески сили?

Асоциацията на мозъка с машина – това е модел на продуктивността от индустриалната епоха. Вече сме в нов век, но и досега продължаваме да използваме тип поведение, който е подходящ за онова време и удовлетворява неговите нужди.

И въпреки големите успехи в изучаването на мозъка много от нас се придържат към остарялата идея за продуктивността, дори без да го разбираме.

Управление с тялото, когато трябва да направляваме с ума

В индустриалната епоха мениджърите управлявали с тела. И с телата, които работели по 8, 10 и 12 часа. Качеството и ефективността на работата, разбира се, страдали от такава рекордна продължителност на работното време, но не толкова.

В завода е важно поточната линия да се движи, и мениджърите се старали да ограничат времето за престой, за да се увеличи количеството на продукцията.

Но мозъкът не работи как машина. Вие не можете да го пуснете за 12 часа, а след това да го изключите. Тялото също се нуждае от почивка, затова и в заводите организирали работа на смени, за да си осигурят свежи и отпочинали тела.

Но на мозъка му трябва много по-често почивка. Без такава функционалността му се нарушава, започваме да мислим само за глупости и не сме способни на почивка.

Така постоянният умствен труд без почивки изглежда ефективна само ако мозъкът се сравнява с машина.

Нашият мозък прилича на 5-годишно дете – запасите му от енергия са огромни, а също така и творческите способности и стремежът към обучение. Но, както и на всяко дете, са му нужни кратки периоди на почивка и развлечение.

Началниците и мениджърите на 21-ви век трябва да осъзнават, че в съвременните условия на труда те управляват не с тела, а с мозъци. И тогава как трябва да се организира работата днес?

1. Изберете правилен ритъм на работа

През 1980-та година в Япония пробвали да създадат превъзходни студенти. Предлагало се децата да учат по-усърдно и по-дълго, отколкото в другите държави.

Но въпреки че японските ученици били с по-дълъг учебен ден, почивките между отделните уроци били много по-дълги – на всеки 40-50 минути. ¼ от целия учебен ден бил почивка.

И все пак японските деца надминавали американските ученици, които нямали толкова почивка.

Подобно откритие направили Джим Лоер и Тони Шварц, като установили, че  Изводът е да се установи ритъм на работния ден – 40-50 минути работа и 10 минути почивки.

2. Направете почивките свободни

Друг интересен момент от японското изследване е, че почивката между работните сесии трябва да е напълно свободна. На децата била оставена възможност да правят всичко, което пожелаят.

Само в почивките един служител има възможност да прави, каквото искат.

3. Постойте на земята

Това не означава да седнете на пода в офиса. Излезте навън, намерете някоя поляна в близкия парк, поразходете се по тревата, седнете на земята или легнете и хубаво се поразпънете. Изследване показва, че физическият контакт със земята активира парасимпатиковата нервна система. Тялото се изпълва с ацетилхолин, който е отпускащ хормон. Това позволява да се отърсите от работа и ви позволява да се подготвите на следващата продуктивна работна сесия.

Ето как да промените работния ден, за да усетите прилив на сили
4.6 (91.82%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 17:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи