Ето как доброто отношение към другите коренно ще промени живота ви

Мария
Написана от Мария май 23, 2016 23:25

Ето как доброто отношение към другите коренно ще промени живота ви

Акценти:

  • Егоизъм - вроден
  • Разлика - отношение
  • Добрина - усмивка

Свързани:

Доброто отношение към другите в днешния динамичен живот е изключително рядко срещано, а всъщност много търсено.

Каква е причината за това?

Повечето хора, сякаш нямат време да бъдат добри. Сякаш нямат време да си позволят да направят нещо мило за някого, и то без да очакват нищо в замяна.

Нали знаете, всичко винаги трябва да се заплаща, иначе за какво да се мъча да помагам? – така мисли съвременният човек. – „Трябва да има полза, трябва да има изгода.

И да, тогава, може да съм склонен да помогна. Е, ако все пак ми остане време за теб, защото нали знаеш, не са ми твоите проблеми точно на дневен ред.“

Страшно рядко срещано е някой да остави този деструктивен начин на мислене, да спре да проявява егоизъм и да зареже нещо свое, за да помогне на някого другиго – дори това да е негов съвсем близък човек, или просто някой, важен за него.

Повечето хора са склонни да ви кажат да си гледате работата, ако дори леко им навлезете в личното пространство, изпълнено с работа и задължения, с работа и задължения, и още работа и задължения. Една безкрайна рутина, която сякаш никога не свършва.

И това изнервя човека. Това го стресира. Това го кара да се чувства непълноценен, сякаш тъпче и тъпче на едно място, и все няма измъкване, и все едно и също, и, „Ах, кога ли беше последния път, когато наистина се насладих на един хубаво прекаран ден?“ – отговорът на този въпрос е ясен в подобни случаи, за жалост.

И при всичката тази работа, която никога не свършва, когато някой друг дори леко и плахо пристъпи в личното му пространство и го пита дали случайно може да си промени плановете е най-вероятно да се сблъска с едно сурово „Не.“, придружено със злобен поглед и присвити очи. – най-честата реакция на подобен тип хора.

„Доброто и милото отношение – глупости, за които няма място в съвременния свят.

Всички си гледат ползата, никой не го интересуват другите, всеки за себе си, всеки да се оправя сам.“ – това е мисленето на един средностатистически човек. А най-жалкото е, че и на това се учат децата ни.

И светът наистина се превръща в едно жестоко и сурово място. И то не за друго, а защото ние, самите, го правим такова.
А всички искаме да сме обичани.

Всички искаме с нас да се държат добре, любезно и мило, да ни гледат „като писани яйца“ – всички искаме на другите да им пука за нас.

Но замисляме ли се, че ако не показваме такова отношение към другите, и те няма да покажат такова на нас?
„Това, което получаваш е това, което даваш.“ – израз, който няма как да не сте чували преди, и при това той е самата истина.

Как ще очаквате от някой, на когото сте казали да си гледа работата, когато е имал нужда от помощ, да дойде да ви помогне, защото сте закъсали от работа и гоните срокове, и не можете да смогнете?

Как ще му кажете, че имате нужда от него, когато не сте били там, когато той е имал нужда от вас?

Не можем да се държим зле и да очакваме добро отношение от другите. Понякога трябва да се „прецакаме“, заради другите и да пренебрегнем вродения си егоизъм, защото в един момент те ще ни потрябват.

И тогава те ще ни отвърнат със същото.

Защото, за жалост, отношенията между хората наистина са базирани на ползите – но по малко по-заобиколен начин. За да получиш, първо трябва да дадеш – така работи този принцип.

Но не забравяйте, че тънка е разликата между това да си добър и това да се превърнеш в нечия изтривалка. Ако нещата не са балансирани между вас, ако няма равновесие, ако вие давате, а не получавате – то тогава недейте. Не се занимавайте.

Внимавайте и да не прекалите с доброто отношение – защото е много възможно, ако никога не отказвате нищо на някой, хората да започнат да се възползват от това.

Всичко е в баланса. Просто намерете вашият баланс и живейте с него, за да си осигурите едно по-щастливо ежедневие. Пък и е хубаво – да видиш усмивката на някого, и да знаеш, че ти си причината, за тази усмивка, нали?

Ето как доброто отношение към другите коренно ще промени живота ви
4.5 (90.89%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 23, 2016 23:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи