Ето как излишните килограми са свързани с недохранване в детството

Мария
Написана от Мария април 3, 2016 14:32

Ето как излишните килограми са свързани с недохранване в детството

Акценти:

  • Затлъстяване - недохранване
  • Условия на живот - преяждане
  • Детство - излишни килограми

Свързани:

Отдавна е известно, че детството, прекарано в бедност, повишава риска от затлъстяване в зряла възраст, но механизмът на тази взаимовръзка до сега не е бил съвсем ясен.

Психологът Сара Хил от университета на Тексас – САЩ решила да провери хипотезата, че преживените в детството лишения „програмират“ организма за изменение на регулациите на неговите потребности в енергия.

Подобна адаптация може да помага децата да оцеляват в условия на недостатъчно хранене, мотивирайки ги да ядат при всяка възможност, ако подобно поведение се запази и в зряла възраст, дори в по-благоприятни условия, може да доведе до затлъстяване. За проверка на тази теория Сара Хил и нейните колеги провели серия от изследвания.

В първия експеримент участвали 31 студентки, като те си мислели, че участват в изследване за потребителското търсене.

И за да е възможно на резултатите от изследването да повлияят различни фактори – например, заболявания, учените изключили кандидатите с наднормено тегло, тоест с индекс на телесната маса над 30, а също и с хранителни алергии и диабет.

На студентите дали чинии с шоколадови бисквити и соленки и ги помолили да опитат и да си кажат мнението за тези продукти.

След като си дали мнението им казали, че могат да си доядат останалите бисквити и соленки, докато очакват следващият етап от експеримента.

След това участниците в експеримента отговаряли на въпроси на анкета, отнасяща се положението на семейството, в което те са прекарали детството си– до 12-годишна възраст.

Трябвало да укажат колко верни за тях са следните твърдения – „В ранна детска възраст парите за покупки бяха достатъчни на семейството ми“, „Ние живеехме в относително заможен район“, „Усещах, че нашето семейство е по-добре обезпечено от това на моите връстници“.

След анкетиране изследователите пресметнали колко бисквити и соленки изяла всяка студентка.

Оказало се, че сред тези участници от изследването, които, по техни думи, били гладни, връзката между количеството на изяденото и бедността на семейството в детството не се установила.

Но сред тези, които заявили, че не са гладни, произхождащите от бедни семейства изяли доста повече.

В 2 други експеримента също се установило, че участничките израснали в бедност, ядат повече в сравнение с тези, израснали в сравнително заможни семейства, в ситуации, когато в организма няма остра потребност от енергия.

Тези резултати показват, че хората, чието детство преминало в условията на материални лишения, могат по-трудно да контролират количеството на употребяваната храна и да поддържат оптимално тегло.

Психоложката Сара Хил, провела изследването, е изненадана, че условията на живот в детството могат да имат толкова дългосрочен ефект. И самият факт, че тези ефекти се запазват независимо от текущото ниво на финансово обезпечение на човека.

В интерес на истината това не било трябвало да бъде изненадващо, тъй като човек започва да се формира като личност още в детството и затова тези резултати съвсем не са случайни.

Но е добре да отчетем факта, че изследването е сравнително ограничено, проведено сред малка група хора и то студентки, което означава, че при тях не е отминало много време от края на детството – не повече от 10 години, а и експериментът е само с едно хранене, което прави недостатъците на това изследване доста сериозни.

Ето как излишните килограми са свързани с недохранване в детството
4.7 (93.48%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 3, 2016 14:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи