Ето как клетките на раковите метастази се укриват от имунната система

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 15:33

Ето как клетките на раковите метастази се укриват от имунната система

Акценти:

  • Тумор - формиране
  • Присадени клетки - оцеляване
  • Незабележими - имунна система

Свързани:

Дори след успешното лечение, ракът понякога може да се завърне след години и дори десетилетия, разпространявайки се с нова сила върху други органи.

Такова стечение на обстоятелствата се нарича активация на латентните метастази. Ново изследване на учени от Института на Кеймбридж показва как раковите клетки се крият и остават незабелязани за имунната система.

Това откритие на учените се смята за многообещаващо направление при лечението на злокачествени тумори.

Да разгледаме реален случай – мъж се подлага на хирургично лечение на злокачествен тумор в бъбрека и всички следващи изследвания показвали, че ракът го няма.

Този период без проявления на рецидив продължил 29 години, а след това без каквито и да предупредителни симптоми по тялото били открити множество метастази.

Макар и липсата на прогрес в продължение на 3 десетилетия – това е много необичайно явление на проявление на заболяване след успешно първично лечение.

В действителност приблизително 25% от жените с HER2-положителен рак на млечната жлеза получават рецидив на заболяването след операция и химиотерапия. За болните от рак на бял дроб ситуацията е още по-лоша – около 50% от хората виждат как болестта се завръща.

От началото на зараждането и преди пълното формиране на тумора някои ракови клетки се отделят и се разпространяват из организма.

Поради тази причина хирургичната интервенция не отстранява всички ракови клетки от организма.

Същото се случва и при химиотерапия, когато не всички злокачествени клетки загива, посочва Джоан Масагуе, директор на Института Слоан Кетъринг и ръководител на Център Мемориал на Слоан Кетъринг, където се занимава с изучаването на процеса на формиране и разпространение на ракови метастази.
Тези отделили се ракови клетки могат да се скрият от лекарствата и собствените сили на организма, и се активизират след много години. Това явление се нарича латентни или спящи метастази.

В списание „Клетка“ доктор Масагуе и нейните колеги описват как създали нов модел, който помага за по-доброто разбиране на скритото формиране на метастази и го използвал, за да разкрият за първи път механизмите, стоящи в основата на съществуването на раковите клетки.

Разбирането на скритото метастазиране е една от най-големите неусвоени области в изучаването на злокачествените заболявания.

И тази област на бъдещи знания има сериозно влияние върху лечението на тумори. Но до сега никой не е успял да се справи с тази сложна ситуация.

Това е доста трудна задача за учените, които трябва да намерят тези латентни ракови клетки в организма и да определят какво ги прави мълчаливи и невидими.

На хората отдавна им е известно, че скритите метастази на практика съществуват винаги, но няма добър метод за изучаване на този процес, коментира Шриванис Малади, докторант в лабораторията на доктор Масагуе, който на практика повече от 6 години се занимава с разработката на модел за изследване на скритите метастази.

Той започнал изучаването на темата с туморните клетки, получени от пациенти с ранен стадий на рака на млечната жлеза и на белите дробове.

След това тези клетки били белязани със специална флуорсцираща отметка и въведени в тялото на опитни мишки.

Ученият чакал няколко месеца. През това време всички присадени клетки загинали, но малка част все пак успели да оцелеят. Докторантът ги открил скрити в белите дробове и бъбреците.

И именно с такива той пристъпил към изследване на въпроса защо остават незабележими.

Ето как клетките на раковите метастази се укриват от имунната система
4.4 (88.39%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи