Ето как мръсният въздух радикално променя гените ни

Мария
Написана от Мария март 5, 2016 15:14

Ето как мръсният въздух радикално променя гените ни

Доброволци, участващи в канадско изследване, дишат въздух, нивото на замърсеността на който е сходен с този, който се наблюдава в съвременните мегаполиси.

Така учените разчитат да изяснят до колко замърсяването на атмосферата влияе на човешките гени.

Да прекараш 2 часа в мазето на болница, вдишвайки изгорелите газове на дизелов двигател не е най-приятното начало на деня.

Но именно с това се занимава Джулия, известна също като доброволка СОРА-03. Тя стои в геометрична стъклена камера с размери 1.2 на 1.8 метра и 2.1 метра височина и гледа филми на своя айпад.

Периодично младата жена се качва на велотренажор, за да промени дихателния ритъм. Обемът на вдишваните от нея изгорели газове от дизелови двигатели заедно с въздуха е приблизително еквивалентен по степен на замърсяване на въздуха в такива големи градове като Мексико и Пекин.

Целта на изследването, в което участва Джулия, не е привличането на туристи към мегаполисите с изключително мръсен въздух.

А ще помогне на учените да разберат какво ще се случи с човешкия организъм при вдишване на замърсен въздух, а също и да се разработят методи на лечение на хора, влизащи в рисковата група.

В последно време ситуацията с вредните газове, замърсяващи атмосферата, предизвиква все по-големи безпокойства по целия свят.

В края на 2014-та година немският автомобилен концерн Волксваген се оказа в центъра на голям скандал – установи се, че компанията е снабдила милиони свои дизелови автомобили с програмно обезпечение, което в режим на тестване съществено занижава реалните показатели на вредните газове.

По прогнози на Световната здравна организация, към 2030-та година хроничната обструктивна белодробна болест ще стане 3-тата водеща причина за преждевременна смърт по света.

ХОББ обикновено, но не винаги, се предизвиква от тютюнопушене, но според резултатите от изследванията, в случай на непушещи пациенти причини за възникване на заболяването може да бъде замърсен въздух, включително и с изгорели газове от дизелови двигатели.

В само един Лондон заради лошото качество на въздуха, по някои оценки, умират почти 100000 човека годишно, макар и в периодите на особено изразено замърсяване на атмосферата, например, по време на Големия смог от 1952-ра година, нивото на смъртността било в пъти по-високо.

Дизеловите изгорели газове са широко разпространен атмосферен замърсител в развиващите се страни, където камионите, изпускащи кълба черен дим са нещо съвсем обичайно.

Този цвят се придава от твърдите частици в газовете, които се отделят от дизеловите двигатели. Между впрочем у нас също доста често могат да се видят такива не само камиони, но и автомобили.

И това е една от причините големите градове у нас като Пловдив, София и Плевен да са с най-мръсен въздух в Европа и то при положение че населението ми е няколко пъти по-малко от това на най-големите европейски мегаполиси като Лондон, Париж – макар и последният също да влиза в списъка с градовете с най-мръсен въздух, поради населението си от почти 10 милиона души.

Природните фактори като атмосферно замърсяване, неправилно хранене и стрес могат да включат или да изключат определени гени, а също и да окажат влияние на взаимодействието между гените и клетките.

До неотдавна връзката между замърсяването на атмосферата и химическите процеси на генно-клетъчно ниво била проучена много слабо, но ситуацията постепенно се променя.

Ето как мръсният въздух радикално променя гените ни
4.6 (92%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 5, 2016 15:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи