Ето как ръкописните бележки ни правят в пъти по-умни

Мария
Написана от Мария март 16, 2016 15:21

Ето как ръкописните бележки ни правят в пъти по-умни

Акценти:

  • Информация - структуриране
  • Запомняне - формиране на спомени
  • Ръкописни бележки - поумняване

Свързани:

Пишете на ръка или си правите бележки на телефона? Вторият способ, очевидно, е по-удобен. Писането в електронен вид е по-бързо и по-точно.

Освен това, този запис лесно може да се изпрати на други устройства, както и на приятели, да се разпечата. Но психолози са убедени, че трябва да се върнем към ръкописните текстове. Тъй като именно те ни правят по-умни и ни помагат да се учим.

На клавиатурата набираме текст бързо, но пък на ръка пишем бавно. Изненадващо, но именно това е причината да пишете на ръка и да си водите бележки, когато се опитвате да научите нещо.

Психолозите Пам А. Мюлер от университета на Принстън и Даниел М. Опънхаймър от Калифорнийския университет провеждат удивително изследване, в рамките на което установили, че лаптопът е най-лошият инструмент за водене на конспекти и за бележки по време на лекции.

По-рано резултатите от изследванията показваха, че воденето на конспект на лаптоп е неудобно, защото човек може често да се разсейва от игри, интернет или странични програми.

Но се оказва, че предимството на ръкописното конспектиране е другаде – когато пишем, забавяме скоростта на възприемане на новата информация.

Когато процесът на конспектиране е бавен, запомняме повече. Ето как работи – ако човек може да работи бързо и качествено, той може да записва лекцията на практика дума по дума.

Но да стенографираш – не означава да учиш, този процес не изисква аналитично, критично мислене. Докато набираме думите на компютъра, след като лекторът ги е произнесъл, мозъкът по никакъв начин не се въвлича в процеса на изучаване на материала.

С други думи, мозъкът не получава сигнал – тази информация е много важна. Затова и когато затворите документа, вашият разум ще изтрие всичко чуто, заради бъдеща по-ефективна работа.

Но ако пишете конспекта на ръка, вие физически няма да можете да записвате всичко, което говори лекторът.

Вместо това вие ще търсите най-важното, ще поставяте акценти, ще структурирате  записва това, което човек не е разбрал, и такива места ще останат очевидни бели петна във вашия конспект, към които ще е необходимо да се върнете, за да разберете новия материал.

Ръкописните конспекти изискват активна работа на мозъка, а това означава, че ще запомните практически всичко, което записвате.

Колкото по-силно се стараете нещо да разберете, толкова по-силно сигнализирате мозъка: „Това е важно! Нужна ми е тази информация!“

Мюлер и Опънхаймър направили заключението, че вместо студентите да се занимават със стенографиране, студентите е необходимо да обработват информацията, да я преразказват със собствени думи и да я записват във вид на конспект. Това е критично необходимо за обучението.

Предимството на ръкописните бележки, макар и те да изчезват от нашия ежедневен живот, е било описано от много психолози.

Те твърдят, че когато пишем на ръка, ние задействаме тези дялове от мозъка, които отговарят за формирането на спомени. Дори децата стават по-креативни, ако записват своите идеи на лист хартия.

Френският психолог Станислас Деън твърди, че всички трябва да започнем да използваме по-малко клавиатурата, тъй като писмото активизира уникална невронна верига в нашия мозък.

На учените по-рано не беше известно протичането на тези процеси, но сега са убедени, че ръкописният текст стимулира разумът и прави процесът на обучение по-лесен.

Ето как ръкописните бележки ни правят в пъти по-умни
4.5 (90.67%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 16, 2016 15:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи