Ето как рязкото сваляне на високо кръвно с хапчета докарва инсулт

Мария
Написана от Мария юни 1, 2016 14:19

Ето как рязкото сваляне на високо кръвно с хапчета докарва инсулт

Акценти:

  • Кръвно налягане - бързо сваляне
  • Лечение - необходимо
  • Влошаване - кръвоснабдяване

Свързани:

Немалка част от инсултите са резултат от неумел опит на болния да вземе ситуацията под контрол.

От хипертония страдат дори и бебета

При тези, които живеят с повишено кръвно налягане рискът от инсулт е 7 пъти по-висок, затова и много хипертоници имат едно желание – по-бързо да свалят високите стойности, като се нагълтат с таблетки.

И много по-малко хора знаят, че инсултите често се случват след рязко медикаментозно понижаване на кръвното.

Хипертонията засяга около 1/3 от възрастното население на страната, а постоянно високото – всеки 10. От високо кръвно страдат и децата, дори бебетата – при затлъстяване или когато майката по време на бременност е пушила много. Как да разпознаете проблема?

Не трябва да се смята, че на хипертоника непременно лицето му е зачервено, цепи го главата, страда от раздвоено зрение.

Как да разпознаете артериалната хипертония?

Признаците на съвременната форма на болестта не са толкова ярки, особено в началния стадий – слабата болка, тежестта в челото, главоболието, умората.

Много хора не усещат симптомите първите 10-12 месеца, а някои и с години. Понякога са забележими психологичните изменения – повишената нервозност, раздразнителност.

Неслучайно съществува понятието хипертоничен характер. Могат да бъдат уверени в артериалното си налягане само тези, които редовно го измерват.

За здравите хора е достатъчно да изберат един ден във всеки сезон и да го измерят сутринта, през деня и вечер. Ако кръвното е в норма – 120 на 80 мм живачен стълб, няма причина за притеснение.

9 от 10 души лекуват хипертонията неправилно

Само половината от страдащите от високо кръвно знаят за него. А сред тези, които са с диагнозата, се лекуват само 50%. Останалите се чувстват бодро и не желаят да пият химия.

А тези, които съблюдават препоръките на кардиолога, не експериментират с нови препарати, не променят дозата или честотата на приема на таблетки – не повече от 10%.

Тоест 9 от 10 души с високо кръвно не получават комплексна медицинска помощ и остават в групата с повишения риск от инсулт. 1/3 от инсултите и инфарктите, както са пресмятали лекарите, могат да се избегнат, ако всички хипертоници се бяха лекували.

При високо артериално налягане сърцето се затруднява с повишеното натоварване. Стените на миокарда се удебеляват, а с течение на времето изтъняват.

Развива се сърдечна недостатъчност, при която нарушението на кръвоснабдяването е още по-значително, а това означава, че и с хипертонията справянето е по-трудно.

Необратими изменения могат да се случат и в кръвоносните съдове на бъбреците. Атеросклерозата, както показват последните изследвания, също се развиват по-бързо, когато кръвоносните съдове са под напор.

Плаката свива лумените в тях, от това налягането е още по-високо – като напорът на водата при запушен шланг. Състоянието на сърцето, бъбреците и главния мозък са основните показатели, по които се ориентира лекарят.

Ако те страдат е необходимо лечение, дори когато кръвното не е силно повишено. А при по-сериозни стойности при възрастни пациенти, но при стабилно здравословно състояние, лекарят препоръчва само терапия с билки.

Свалянето на кръвното с повече от 20% е опасно за здравето

Принцип – бързото сваляне, когато то вече се е вдигнало доста, е принцип, който отдавна е надминал времето си.

Бързото му падане, особено при тежки форми на хипертония, може да доведе до рязко влошаване на кръвоснабдяването на мозъка. Тъй като кръвна нахлува в главата, а кръвоносните съдове не успяват да се разширят достатъчно.

Ето как рязкото сваляне на високо кръвно с хапчета докарва инсулт
4.5 (89.26%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 1, 2016 14:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи