Ето как социалните мрежи ще лекуват хронични заболявания

Мария
Написана от Мария февруари 18, 2016 15:02

Ето как социалните мрежи ще лекуват хронични заболявания

Акценти:

  • Доброта - проявление
  • Тежки заболявания - социални мрежи
  • Научно потвърждение - депресия

Свързани:

17-ти февруари е Международен ден на спонтанното проявление на доброта. И се оказва, че състраданието е само по себе си целебно.

Нов начин за помощ на болните през Интернет беше разработен от специалисти на Калифорнийския университет в Сан Франсиско.

Те създават затворени социални мрежи, в които общуват пациенти с еднаква диагноза – например, диабет, и лекари – специалисти по даденото заболяване от всички краища на страната.

Ако става въпрос за специална грижа, то тогава се включват също и местни социални работници и доброволци.

Новите симптоми, промяната на състоянието или реакциите на лекарствата могат да се обсъдят във всеки един момент от пациентите – това прави медицинското консултиране далеч по-достъпно за всеки.

Специални програми могат да напомнят за времето на приема на лекарства. Но това далеч не е всичко.

Самите социални мрежи са своеобразно лекарство, твърдят лекарите, тъй като изцелението е социален прогрес.

Изследванията доказват, че съпричастността, макар и виртуална, и положителният пример на оздравелите са способни да подобрят здравословното състояние на пациентите.

И обратно – изолацията утежнява и усложнява протичането на заболяването. А и много хронично болни водят много по-усамотен начин на живот, в сравнение с техните здрави връстници.

Техните приятели са това, което докторът е предписал.
Най-голям ефект вече е постигнат в областта на психотерапията – социалните мрежи помагат на страдащите от посттравматични стресови разстройства, депресии и на хора със старчески разстройства на психиката.

Възможността да си поговорят с някого по всяко време на денонощието, подобрява качеството на живот, и то съществено, на такива хора.

Специалистите на Калифорнийския университет са убедени, че в бъдеще социалните мрежи ще станат задължителна част от лечението на хора с такива заболявания.

Но социалните мрежи могат да се превърнат в средство за лечение не само на нарушения на психиката, а биха били много полезни и при тежки хронични заболявания, които правят невъзможно болният да излиза и да се среща с хора, което понякога се отразява пагубно и води много по-бързо до фатален изход – типичен пример за това е известният учен Стивън Хокинг, който от 50 години страда от амиотрофична латерална склероза, прогнозите при което заболяване са за не повече от 1-2 години живот след поставяне на диагнозата.

Но, макар и причината за толкова дългият му живот да не е известна, все пак може да се предположи, че благодарение на това, че се посвещава изцяло на квантовата физика и на космологията го спасява от тежката депресия, която съпътства хората, които са приковани към легло и инвалиден стол.

В подкрепа на тези твърдения беше и направеното през изминалата година открития, че именно наличието на цел се явява един от факторите за удължаване на живота.

С тази разлика, че изследването обхваща хора в доста напреднала възраст.

А случаят на Стивън Хокинг е наистина уникален и може би желанието му да бъде полезен за цялото човечество спасява живота му и научните му трудове наистина допринасят много за развитието на теоретичната квантова физика и космология.

Именно този му стремеж най-вероятно, макар и да няма официално научно потвърждение, най-вероятно спасява живота му.

През всички тези 50 години, през които е болен той не престава да твори, въпреки тежкото и инвалидизиращо заболяване, от което страда, и така не се изолира от обществото, а напротив със своите научни трудове осигурява огромен принос за развитието на цялото човечество.

Ето защо социалните мрежи биха могли да са невероятно полезни и за хора, страдащи от много тежки заболявания.

Ето как социалните мрежи ще лекуват хронични заболявания
4.5 (90.54%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 18, 2016 15:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи