Ето как вашият собствен мозък може да ви хване в лъжа

Мария
Написана от Мария март 10, 2016 00:37

Ето как вашият собствен мозък може да ви хване в лъжа

Акценти:

  • Вина - установяване
  • Мозъчна активност - отчитане
  • Надеждност - оценяване

Свързани:

Мозъчните импулси не могат да лъжат – в това вече започват да вярват полицията и съдилищата в някои държави.

В действителност обаче този проблем е малко по-сложен, което изисква и по-обстоен анализ, предупреждават учени.

В Северозападния университет в американския щат Илинойс група психолози обучават студенти как да се извършат идеалното престъпление.

Казват им как да проникнат в малък кабинет, разположен на територията на университетското градче, описват къде са ценностите, сред които сребърен пръстен, а също им се съобщава в кое време на денонощието крадецът ще има най-малки шансове да бъде разкрит.

И скоро всеки от студентите ще се пробва в занаята на крадците.

Сама по себе си кражбата с взлом от началото до своя край е инсценирана. От тези експеримент на психолозите ги интересува по какъв начин човешкия мозък съхранява спомените си участие в престъпна дейност, и колко дълбоко те се скриват.

За тази цел е разработен и сценарий за постановка на кражба, а направените след приключване на експеримента заключения могат да окажат влияние върху изхода на някои реални съдебни дела.

Дълги години хората вярваха, че ако се демонстрира на престъпника това, което е извършил, ще сработи механизмът на разпознаване.

Но никой сериозно не се опитал да проучи така ли е това или не. Могат ли хората да накарат паметта си да не си спомня за нищо нежелано, и ако по какъв начин се случва това?

Фактът, че въпросът до сега не е изследван подробно, може да предизвика определено безпокойство, тъй като през последното десетилетие методите за сканиране на мозъка започнаха да се използват от полицейските и разследващи органи и съдилищата в някои държави.

В наши дни не е тайна, че не можем да се уповаваме на показанията на обикновен полиграф – „детектор на лъжата“.
Но битува мнението, че детекторите от ново поколение, чиито принцип на действие се състои в сканирането на мозъка, е по-надежден инструмент.

Вярата в тази технология е толкова силна, че вече започна да се прилага за установяване на вина, като най-широко е разпространена в Индия.

През 2008-ма година 24-годишната студентка Адити Шарма била осъдена на доживотен затвор, защото отровила бившия годеник на своя приятелка с помощта на сладки, накиснати в арсен.

Против нея имало и други улики, но при прочитане на присъдата подчертал, че електроенцефалограмата на студентката показала, че тя има „практически знания“ за арсена, и за това как било осъществено самото убийство.

Индийската полиция използва тази методика от 2003-та година.

Претоварените от работа следователи твърдят, че тази методика им помага да получават допълнителни улики и да ускорят протичането на досъдебното производство и за по-бързото произнасяне на присъда, които процедури се проточват прекалено дълго.

Заподозреният обикновено се довежда в малка стая без прозорци и му се пуска запис с различни твърдения, част от които са свързани с престъплението.

Мозъчната активност се отчита с помощта на 30 електрода и се предава в електроенцефалограф.

Но поне към момента ни остава само да се надяваме ще имаме достатъчно информация за потенциалните слаби страни на този метод и ще можем обективно да оценим неговата надеждност.

Разбира се, този по-съвременен детектор на лъжата не е позволен от българското наказателно право.

Ето как вашият собствен мозък може да ви хване в лъжа
4.5 (89.43%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 10, 2016 00:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи