Ето какви са невероятните ползи от арт терапията

Божка
Написана от Божка април 30, 2016 18:03

Ето какви са невероятните ползи от арт терапията

Акценти:

  • Авкомуникация - образи
  • Арт терапия - приложение
  • Разгръщане - потенциал

Свързани:

Арт терапията е представлява метод за психотерапия, който съчетава художествения и творчески процес с различни терапевтични техники. От край време творческите дейности са с доказано конструктивен характер и ангажират личността, като съчетават познавателното, психо-социално и физическо лице.

Този вид терапия е по-разпространена в западнете страни и за лечение най-често се използват рисуване, писане и четене, музика, грънчарство, фототерапия, актьорска игра и танци и други творчески дейности.

Целта на арт терапията е да помогне на хората с психично разтройство да изразят себе си и да преодолеят по-лесно проблемите си. Прилага се за пациенти, които страдат от пост-травматично разстройство, междуличностни конфликти, житейски загуби, депресия и други видове психични разтройства.

Терапевтите, които лекуват чрез изкуството са опитни специалисти, които използват широк спектър от художествени техники, консултантски подходи и теории. Те могат да бъдат странични наблюдатели, посредници или да участват по-активно в самия творчески процес. Някои пациенти имат нужда от човек, който се интересува и насочва дейността им, а други не.

Арт терапията може да се използва без ограничение от възрастта, социалния и икономически статус на хората. Не се налага и те да имат някаква специална дарба или артистичен талант. Единственото, необходимо нещо е да има желание за участие в подобен вид психотерапия.

Целта на този метод е да се осигури канал, през който да излиза натрупалият се гняв и тревожност. Арт терапията осигурява на хората чувството за спокойствие и им помага да си отговорят на трудни и силно емоционални въпроси.

Пациентите могат да изразяват радост, тревога, разочарование, отчаяние и разбира се своя напредък. Изкуството помага на психотерапевтът да разбере по-добре своя пациент и да избере най-удачната техника за помощ и лечение.

Материалите, който се използват за арт терапията са строго индивидуални. Те трябва да отговарят на специфичните физически способности на пациента и на неговата енергия и интереси. За хората, които имат затруднения с манипулацията на материалите се използва подходът „ръка върху ръка“ т.е терапевтът насочва ръката на пациента.

Важно е да отбележим, че не винаги арт терапията може да има положителен ефект за лечението на дадено психично разтройство. Само по себе си изкуството може да донесе и допълнително напрежение и стрес върху пациента.

Рисуването на образи е напълно възможно да задълбочи състоянието на човек, защото тази техника представлява процес на силна автокомуникация. Тогава картините могат да станат мрачни и дори агресивни. Тогава говорим за арт терапията като за диагностика на проблема, а не чак толкова за лечението му.

В България се практикува арт терапия още от средата на миналия век, но не се дава толкова гласност и не се прилага активно за лечение. Все още се очаква тя да получи своето заслужено място сред методите за преодоляване на различни психични разстройства и състояния при хората.

За да може да заработи тази практика и у нас, се налага да се съчетаят дейностите на терапевти, художници и институции и да се почерпи от опита на западнете страни. Само така ще бъде възможно арт терапията да разгърне целя си потенциал и положителното си въздействие върху пациентите.

Ето какви са невероятните ползи от арт терапията
4.5 (89.41%) 34 глас[а]

Божка
Написана от Божка април 30, 2016 18:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи