Ето какво е необходимо, за да възпитате трудолюбие у детето

Мария
Написана от Мария юни 25, 2016 23:56

Ето какво е необходимо, за да възпитате трудолюбие у детето

Акценти:

  • Лишения - трудности
  • Трудови навици - елементарни
  • Отговорност - освобождаване

Свързани:

Много родители си задават въпроса, нужни ли са им на децата домакински задължения, и ако са такива, за какво?

Самите ние сме расли и възпитавани по различен начин, и всеки от нас е имал цял кръг от домакински задължения, но пък сега трудовото възпитание на нашите деца не ни е приоритет, има други по-важни от него.

Съвременните деца са толкова претоварени от всевъзможни кръжоци, уроци и тренировки, че да им поръчаме още и да вършат домакинска работа, някак сърце не ни дава.

От друга страна само преди 100 години 10-годишното момиче е умеело да използва печката, да плете, да пере и да плакне прането на реката, да приготвя храна за цялото семейство и толкова много други неща, които съвременното дете не е и сънувало.

Във всяко семейство разбира се има свои устои и правила, но изпълнението на минимални домакински задължения може да донесе на детето немалко полза.

Помощ у дома – участие в семейния живот

Невъзможно е човек да си представи щастливо семейство, в което да не се знае какво е това взаимопомощ.

Трудно бихме могли да си представим и любовта без желание да се помогне на любимия човек, да се подкрепя, да се споделят с него трудностите и лишенията, било то и чисто битовите.

Всички ние много ценим грижата за себе си, проявяваме я по отношение на близките и скъпите ни хора и се надяваме, че гледайки нас децата се научават да се грижат за другите. За съжаление, това невинаги е достатъчно.

• Ако детето няма домакински задължения, то се чувства освободено от отговорност за това, което се случва у дома, а това изгражда у него потребителска психология.
• Ако пък родителите настоятелно подчертават, че основното задължение на детето е да учи, то може да усвои формулата, че личните постижения са по-важни от участието в общосемейните дела.
• Без усвояването на елементарни трудови навици, защото и да бели картофи човек също трябва да се научи, детето свиква със своята невъзможност да бъде помощник, и в края на краищата такова положение започва да го устройва.
• Без навици за домашен труд, които могат да изглеждат напълно безсмислени, скучни и противни, детето не придобива опит на т.нар. трудово усилие – важен компонент на трудолюбието.
• На детето, което няма редовен опит в преодоляването на собствената си умора, мързел, неприязън към един или друг вид дейност, няма да му бъде леко да се погрижи за близките, а това непременно ще му се отрази, когато порасне.

Как да делегирате на детето домакинска работа?

Много родители биха били радостни да споделят домакинските си задължения с децата, но чувствайки съпротивление отстрани, не знаят какво да правят.

Обикновено така се случва в семействата, където децата вече ходят на училище. Когато са в предучилищна възраст, те обикновено помагат с удоволствие, тъй като с охота подражават на възрастните и в почти всяко занимание намират елемент на игра.

Затова и трябва внимателно отношение с тяхната естествена отзивчивост, за да не бъде изплашено това забележително качество.

За да възпитате у детето трудолюбие, е необходимо:

1. Положително да реагирате на неговите първи опити да помага, които се проявяват още на възраст 2-3 години – давайте възможност да ги реализира и подкрепяйте резултатите с похвала.
2. Колкото се може повече работа едновременно. Това се прави непринудено, с удоволствие, като се поддържа диалог, помага се на детето да намира креативни начини за изпълнение на обикновената домакинска работа.

Ето какво е необходимо, за да възпитате трудолюбие у детето
4.4 (88.83%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 25, 2016 23:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи