Ето какво не трябва да говорите на детето за баба му, дори ако двете сте „на нож“

Мария
Написана от Мария юли 30, 2016 04:35

Ето какво не трябва да говорите на детето за баба му, дори ако двете сте „на нож“

Акценти:

  • Четене - въпроси
  • Капризи - баба
  • Съгласие - постигане

Свързани:

Напълно е възможно със свекървата да сте „на нож“. Случва се, дори и със собствената ви майка отношенията не са ви както трябва… Но вашите деца нямат нищо общо с това – за тях това са родните им баби.

Затова избягвайте провокативните фрази в отношението на близките роднини на детето.

1. „Баба ти постоянно ни обижда и смята, че не я уважаваме“

Самото произнасяне на такава тирада ви превръща в малко разлигавено дете. Следва да се отчете факта, че много хора на преклонна възраст твърде болезнено възприемат недостатъка на външните признаци на внимание, и затова наистина е възможно лесно да се обиждат и да са нетърпеливи. Помнете също, че от подобно поведение никой не е застрахован – всички ние някога ще бъдем стари.

Вместо това помислете за това как да помогнете на свекървата да се почувства по-значима за семейството. И резултатите няма да закъснеят – ако постоянно започне да усеща загриженост и заинтересованост от ваша страна, и от самите деца, ще стане по-спокойна, и ще престане да фучи за дреболии.

Не си струва да се впрягате върху семейните конфликти – просто изчакайте да премине избухването на емоциите. Не реагирайте остро, а след това продължете да общувате, все едно нищо не е станало.

Така ще покажете на детето зрелият пример на търпимост и умението да се прощава.

2. „Баба ти твърде много те лигави, а у нас има други правила“

Всъщност всичко е правилно – само родителите имат право да решават как да възпитават своето дете. Но като си сложите ръката на сърцето, не ви ли се иска понякога да се върнете в собственото си детство под топлото крило на баба, която навярно ви е позволявала малко повече, отколкото мама и татко.

Вместо това – ако използвате свекървата като безплатна детегледачка, бъдете готови за нейните възгледи върху възпитанието, дневно разписание, изисквания към детето и т.н.

Между впрочем, психолозите смятат, че това дори е полезно за детето – прехвърлянето от един начин на живот към друг му помага да се приспособи към различни норми на поведение, а този навик задължително ще потрябва в зряла възраст.

Но принципните неща трябва да се договарят – например, колко време през лятото детето ще посвещава на четенето или за това, че ягодите, поради възможна алергична реакция, са под строга забрана. И тези договорености трябва да се постигат със свекървата или майка ви на 4 очи.

3. „Баба ти е вече стара, затова не обръщай внимание на мрънкането ѝ“

Това е първата по честота на употреба фрази провокатори – истинска мина със забавено действие за вас самите. Подсъзнателно залагате в главата на детето убеждението, че всички стари хора имат проблем с интелекта.

Ако повтаряте това често, когато детето порасне, то няма да смята за нужно да се вслушва и във вас самите – просто в сила е и вашата възраст.

Вместо това – в достъпна за детето форма му обяснете, че баба му мърмори не заради това, че не знае как да се контролира, а защото се безпокои за него. Съвсем друг е въпросът, че хората са различни, и мислят по различни начини, така че с някои забележки може и да не се съгласите.

Ето какво не трябва да говорите на детето за баба му, дори ако двете сте „на нож“
4.6 (91.58%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 30, 2016 04:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи