Ето какво се случва с тялото ви, когато употребявате захар

Мария
Написана от Мария януари 21, 2016 20:27

Ето какво се случва с тялото ви, когато употребявате захар

Акценти:

  • Захар - опасност
  • Кръвоносни съдове - натоварване
  • Глюкоза - високи нива

Свързани:

Коварството на захарните изделия е в това, когато ги употребяваме е много трудно да съблюдаваме мярка. Захарта предизвиква зависимост и способства за развитие на захарен диабет.

1. Мозъкът отговаря на захарта като на кокаин

Да се повярва в това е трудно, но ефектът на захарта върху мозъка е много подобен на кокаина. Както и в случая с кокаина, захарта способства за отделянето на голямо количество допамин и серотонин – хормони на щастието.

Така у човек възниква още по-голямо желание и след това зависимост да яде още повече сладко.

2. В „играта“ влиза и панкреаса

Веднага щом в кръвта влезе глюкоза, организмът подава сигнали панкреаса, в който се произвежда инсулин. Този хормон служи като своеобразен ключ за клетките на организма.

Свързва се с рецепторите на повърхността на клетките, което позволява на последните да поглъщат глюкозата.

Когато инсулинът свърши своята работа, нивата на кръвната захар започват рязко да се понижават и на човек отново му се приисква да похапне сладко.

3. Захарта предизвиква умора и силна жажда

Резките колебания в нивата на кръвната захар влияят на настроението и на работоспособността. 20-40 минути след употребата на захар или на храни, които я съдържат в големи количества, повечето чувстват спад на силите.

А ако на човек му харесва да прекалява със сладкото, то е възможно да започне да изпитва често жажда. Това се случва, защото излишъкът захар в кръвта се извежда с урината. Всяка молекула глюкоза е свързана с няколко водни молекули, затова се случва и обезводняването.

4. Повишаване на теглото

Ако човек в „омагьосан захарен кръг“, то му е много трудно да се откаже от него и с времето забелязва, че започва да наддава на килограми. Захарните изделия са много калорични.

Едно блокче черен шоколад съдържа цели 600 килокалории. Простите захари бързо се усвояват в организма и се превръщат в мазнини.

Освен това прекаляването със сладкото засилва апетита, което пък създава предпоставки за преяждане, а това е основната причина за епидемията от затлъстяване в съвременния свят.

Както е известно, част от глюкозата в кръвта се отлага в черния дроб под формата на гликоген. Но черният дроб има ограничени възможности за преобразуване на глюкозата в гликоген.

Излишъкът от захар в кръвта се включва в други биохимични процеси и се превръща в мазнини, които се отлагат в органите.

5. Ако човек прекалява със сладкото, то тогава е с повишен риск от диабет

Защо се случва така – коварството на храните, съдържащи голямо количество захар се състои в това, че способстват за увеличаване на телесната маса, което на свой ред води и до инсулинова резистентност.

При затлъстяване клетките на организма развиват нечувствителност към инсулина. Количествата на хормона може и да са достатъчни, но не се свързва с клетъчните рецептори.

Така клетките не поглъщат захар, поради което неговата концентрация в кръвта се увеличава. С течение на времето е възможно развитие на захарен диабет.

6. Претоварване на сърцето

Сърдечният мускул се затруднява на изпомпва кръв, наситена със захар. Освен това натоварване се оказва и върху кръвоносните съдове и нервните клетки.

Именно поради тази причина при хората със захарен диабет се наблюдават нарушения във функцията както на сърдечно-съдовата, така и на нервната система.

Ето какво се случва с тялото ви, когато употребявате захар
4.4 (87.92%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 21, 2016 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи