Ето кога настъпва старостта

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:22

Ето кога настъпва старостта

Акценти:

  • Ум - тренировки
  • Разходки - редовни
  • Интензивност - нарастване

Свързани:

Едва когато се появи отговор на този въпрос, човечеството ще може да удължи своя живот, и по-точно на всеки отделен човек.

Какво означава да бъдеш стар?

В понятието старост има два основни елемента. От една страна действително съществуват естествени процеси на стареене на организма, те са физиологични и необратими, но които могат и трябва да бъдат забавени.

Другата страна на старостта е психологическа. Това е възприемане на себе си, на своя живот, на своя организъм.

Американски учени определиха, че стареенето на организма започва на 39 години – именно на тази възраст стартира постепенното, и на първо време практически незабележимо понижаване на умствените способности и нарушения на опорно-двигателните функции.

И не зависи от пола, професията и начина на живот.

Според изследователите, причината е значителното намаляване на образуването в организма на миелин – вещество, от което се състои обвивката на нервните влакна.

Впрочем, със заключенията на американските учени, не са съгласни много техни колеги, като напомнят, че жените живеят по-дълго от мъжете, и възниква въпросът защо е така, ако стареенето стартира на една и съща възраст?

Друг въпрос – личното възприемане на човек в процеса на стареене. Според данните от социологическо изследване на специалистите от Департамента по труда и пенсиите във Великобритания, средно човек започва да се смята за стар на 59 години.

Като жените определят за начало на старостта 60 години, а мъжете 58. Има и нещо забавно – тези от запитаните, които още не са достигнали 50 години смятат, че старостта започва много по-рано – средно на 46 години. Затова пък тези, които вече са минали 50-те, смятат, че старостта започва след 62.5 години.

На усещането влияят и социалните аспекти – така хората, които живеят в общинско жилище, смятат, че старостта настъпва средно 5 години по-рано, отколкото тези, които имат собствен апартамент.

По-скоро идва старостта при безработните – тези, които работят на пълен работен ден смятат, че старостта идва 9 години по-късно.

Да разпознаем и обезвредим

Безусловно, старостта – това не е болест, но характерните симптоми все пак има. Това е бързото уморяване, раздразнителност, капризност, проявление на егоизъм и повишена взискателност към околните, нарушения на съня и паметта, по-чести вирусни инфекции.

Хроничните заболявания, които човек е придобил през живота, се обострят все по-често, понижава се имунитета, влошава се храносмилането, затруднява се мисловната дейност, нарушава се концентрацията.

Да, стареенето е неизбежно и необратимо, но физическите ресурси на организма са огромни, и забавянето на идването на старостта е по силите на всеки.

Като борбата със старостта трябва да започне най-добре на 30-35 години, докато човек е млад, както се казва.

Аристотел е твърдял, че продължителното бездействие разрушава и изтощава човека. Стареенето постепенно ни затваря в омагьосан кръг – болестите препятстват движението, а обездвижването ги задълбочава и старостта наближава.

Спортът или всякаква друга физическа активност забавят стареенето, дори обикновените разходки. Но е важно да се помни, че трябва да бъдат редовни, а тяхната интензивност да нараства постепенно.

Интелектуална активност е не по-малко важна. Четенето на книги не е достатъчно. Учете чужди езици, решавайте главоблъсканици и математически задачи, играйте шах, табла, като можете да изберете измежду многото упражнения за мозъка, това, което ви харесва.

Сменяйте вида дейност – например, ако обичате кръстословици, не е лошо да ги разнообразите с математически главоблъсканици.

Ето кога настъпва старостта
4.5 (89.33%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи