Ето кога НЕ трябва да помагате на детето

Мария
Написана от Мария март 1, 2016 13:01

Ето кога НЕ трябва да помагате на детето

Акценти:

  • Помощ - полезна
  • Комплекс - отличник
  • Лоши оценки - ругаене

Свързани:

Родителите желаят за своето дете най-доброто и затова се стремят да му помагат, когато е в затруднение. Но винаги ли помощта води до успех?

Много родители още от самото детство вменяват на детето си неувереност, като на пръв поглед изглежда, че му правят правилните забележки – „Ти не можеш да вдигнеш това, аз ще го направя сама“, „Няма да ти получи, ти си още малък, нека ти помогна“ и т.н. Рано или късно вие ще откриете негативните последствия от тази помощ.

Всичко започва от това, че родителите задават на детето си твърде висока летва. То е длъжно да носи добри оценки от училище, на състезанията и в допълнителните занятия винаги да бъде първо, в класа да бъде пример за другите деца.

От една страна е добре детето да се мотивира за успех, но от други няма смисъл от него да се изисква безукорна правилност и 100%-ова дисциплина.

Вашата помощ може да бъде полезна само в изключителни случаи:

1. Трябва да обясните на детето нещо непонятно, да му помогнете да разбере възприемането на информацията, но не трябва да вършите работата вместо него.
2. Вашата помощ е необходима, ако за изпълнение на някаква задача, трябва да се направи нещо, което детето не може да направи самостоятелно – например, да изпече торта за часа по Домашен бит и техника, а детето е твърде малко, за да може самостоятелно да включи газовата фурна и миксера.
3. Понякога в задачите изрично се указва, че е необходимо да се изпълнят с родителска помощ – да допуснем, че задачата се състои в това да се събере хербарий – едва ли ще пуснете 7-годишно дете в парка само.

Във всички останали случаи не трябва да помагате на детето при подготовката на домашните работи, в противен случай ще се сблъскате с бъдещи проблеми.

Проблем №1 – липса на самоорганизация

В някакъв момент детето ще осъзнае, че не е задължително да полага много усилия, за да си направи домашните, ако до него винаги са мама и тате, които са готови да му се притекат на помощ и да направят всичко за него.

И колкото повече родителите помагат на детето да направи всичко както трябва, толкова по-малко усилия то ще полага.

Проблем №2 – повишаване на успеха в училище

Постоянната помощ от страна на възрастните създава у детето усещане за известна сигурност и по този начин го обезсърчава да се стреми към нещо и да постига нови резултати.

За постигане на една или друга цел детето трябва да се научи да преодолява трудности, да работи над себе си, а когато те се разрешават от само себе си благодарение на загрижените родители, няма никакъв резон за повишаване на успеха .

Проблем №3 – комплекс на отличника

Когато детето постоянно бива ругано за лошите оценки, може да развие комплекс на отличника.

Ще се бои да направи грешка – ще има страх да направи нещо ново, което в първите етапи може да провокира въпроси и затруднения. То не може да си позволи да направи нещо лошо.

Не правейки грешки и отлагайки опитите за нови действия, детето само се ограничава и не се развива, за да научава наизуст уроците и да получава отлични оценки.

Ето кога НЕ трябва да помагате на детето
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 1, 2016 13:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи