Ето кои 4 заболявания заплашват професионалните шофьори

Мария
Написана от Мария юли 22, 2016 18:58

Ето кои 4 заболявания заплашват професионалните шофьори

Честото шофиране, и особено работата, свързана с карането на автомобил, може да доведе до развитие на някои заболявания. И те са свързани с продължителното стоене в седнало положение, нарушаване на кръвообращението, а също и много други фактори. Един от най-деликатните проблеми са простатит, хемороиди и някои други проблеми.

И не трябва да се смята, че възпалението на простата е проблем само на мъжете в старческа възраст. При продължително шофиране на автомобил или пък на друго моторно превозно средство – камион, ТИР, микробус, автобус, е напълно възможен, дори и на 25-30 години.

За да разберете същността на проблема, ще поговорим по-подробно за простатита и други професионални заболявания.

1. Развитие на простатит

Мъжете много по-често от жените избират професии, свързани с продължителни пътувания зад волана на леки или тежкотоварни автомобили.

И именно поради тази причина страдат от професионални заболявания, свързани с шофирането по-често. Едно от най-деликатните и неприятните от тях е простатит, възпаление на второто сърце на мъжа – простатата.

Най-вероятно е развитие на това заболяването сред водачите на доста млада възраст, от 20-35 до 40 години, което е пряко свързано с вибрациите и клатенето, принудителното положени, често още и от погрятата или, обратно, твърде студена седалка.

Това води до нарушаване на кръвния поток в кръвоносните съдове на малкия таз, застой на кръвта, и съответно се компрометира храненето на тъканите, включително и на простатата.

Тази жлеза е много чувствителна към хипоксия и застойни явления, причина за които е възпалителният процес. Именно затова и простатит често при тези, които дълго време са зад волана. Не по-малко рискуват и каращите мотори.

Продължително протичащото заболяване с вяла симптоматика, на симптомите на които мъжът не обръща внимание, или което не е разпознато навреме, води до формиране на аденом и дори злокачествен тумор.

По данни на уролози от 20 до 40% от мъжете в трудоспособна възраст имат простатит, обикновено в хронична форма, протичащ скрито.

Това формира нарушения в сексуален план, страда процеса на образуване на сперма, което понижава плодовитостта на мъжете.

Често, съвместно с простатата страдат и другите половите органи – тестисите и техните придатъци, семенните мехурчета. Възпалението може да се разпространи и към пикочния мехур и бъбреците, което усложнява протичането на патологията и нейното лечение.

2. Хемороиди

Още един проблем, който засяга професионалните шофьори, най-много от него страдат младите мъже – от 30 до 45 години.

Но търсят помощ не повече от 10% от всички боледуващи, обикновено до лекар се стига тогава, когато на мъжа не му остават сили и няма възможност да работи повече заради възпалени и кървящи възли.

Но пък в начален стадий е много по-лесно излекуването, отколкото когато на проблема не се обърне внимание на време.

3. Гастрит

Тези мъже, които се занимават с международни превози или прекарват зад волана на автомобила голяма част от времето имат обикновено нарушено храносмилане, защото се хранят в движение, купуват храна от крайнипътни заведения, а това с времето създава предпоставки за възпаление на стомашната лигавица.

4. Други неприятности

Покрай изброеното по-горе, професионалните шофьори са изложени на сериозен риск от следните проблеми с гърба – остеохондроза на шийния или поясния отдел, на които се пада в най-голяма степен натоварването при седене.

Причините за това са продължителното статичното положение и неправилното регулиране на седалката.

Ето кои 4 заболявания заплашват професионалните шофьори
4.5 (90.43%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 22, 2016 18:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи