Ето кои 5 плодове помагат при повишена киселинност на стомаха

Мария
Написана от Мария юни 3, 2016 23:04

Ето кои 5 плодове помагат при повишена киселинност на стомаха

Акценти:

  • Банани - скорбяла
  • Ябълки - повишена киселинност
  • Киви - плодове на гладно

Свързани:

Плодове при повишена киселинност – забрана или полза? Мненията по този повод са противоречиви – от една страна плодовете са киселина, която така или иначе стомахът съдържа в излишък.

Но от друга страна много плодове имат алкализиращо действие, а също и се състоят от необходимите микроелементи, витамини и растителни влакна.

В интерес на истината въпросът е доста интересен, и затова ще се спрем подробно на него.

Кои плодове могат да се употребяват при повишена киселинност?

Хората, които страдат от повишена киселинност на стомашната среда, трябва да употребяват плодовете и ястията с тях внимателно, особено това се отнася за киселите вишни, киселите ябълки, боровинките, цитрусовите.

Ако пък съвсем не можете без тях, тогава се допуска да се употребяват в малко количество, но само 30 минути след хранене, в противен случай действието на плодовите киселини ще доведе до повишаване на и без това високата киселинност на стомашната среда.

Това може да даде тласък на развитието и обостряне на възпалителния процес на стените на стомаха, или пък да стане причина за формиране на язвена патология.

Разрешени са за употреба сладките сортове плодове или плодови десерти, сред които:

1. Круши – активизират храносмилането, повишават апетита, оказват диуретичен ефект и понижават температурата при треска.

В пресните плодове се съдържа голямо количество груби растителни влакна, благодарение на които се усилва моторната функция на червата, затова и плодовете на крушата са полезни при запек и не се препоръчват при диария. Крушите в съчетание с мед са прекрасно средство срещу анемия и бронхит.

Истината е, че има някои особености в употребата на крушите – не се препоръчва яденето им на гладно, а също и да се пият с обикновена вода. В една зряла круша се съдържат до 10% от дневната норма витамин С, около 4% от пектина.

2. Пъпеш – не е съвсем плод, но е много полезен при повишена киселинност. Но не следва да се яде в незрял вид, а също и да се съчетава с млечнокисели храни и алкохолни напитки – това може да предизвика храносмилателно разстройство.

Не е препоръчителна употребата на пъпеши на гладно – най-добро решение е да се изядат няколко парчета от ароматната месеста част в интервалите между храненията.

Сред множеството полезни свойства пъпешът притежава и слабителен ефект, а също помага и за борбата с излишните килограми.

3. Киви – 1-2 плода, консумирани на гладно след обилна трапеза могат да ви отърват от чувството за тежест в областта на стомаха, ще облекчат проявленията на киселините.

Любопитно е, че употребата на киви след изобилие от пържена храна намалява пагубното въздействие на канцерогенните вещества върху организма.

Не е препоръчително кивито да се яде с млечни продукти, тъй като има риск от храносмилателно разстройство и метеоризъм.

4. Ябълки – при повишена киселинност в стомаха за предпочитане е да се приемат узрели и сладки сортове ябълки.

По време на острото протичане на гастрита ябълките също е разрешено да се употребяват, като предварително им се изреже кората – в такъв вид могат да се запекат и да се направят на пюре.

5. Банани – съдържат в състава си скорбяла, затова създават нещо като предпазен слой върху стомашната лигавица, предпазвайки от раздразнение.

Не следва да се консумират презрели банани, а кафявите петна и тъмната месеста част трябва да се премахват.

Също не се препоръчва употребата на твърде голямо количество банани на едно ядене – така само ще претоварите панкреаса, което ще затрудни смилането на храната и повишаване на нивата на стомашната киселинност.

Ето кои 5 плодове помагат при повишена киселинност на стомаха
4.5 (89.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 3, 2016 23:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи