Ето кои превръзки помагат за най-бързо заздравяване на раните

Мария
Написана от Мария април 10, 2016 05:04

Ето кои превръзки помагат за най-бързо заздравяване на раните

Ранозаздравяващи превръзки и средства

От незапомнени времена човек е превързвал сам своите рани. Въпреки че от хилядолетия основно по този начин са се спирали кръвотеченията и за защита на раните, днес благодарение на откритията на биохимията и морфологията се появиха много нови възможности за по-бързото заздравяване на раните.

Новите достижения при лечение на раните доведоха до това, че започна използването на диференциален подход според фазите на протичане на раневия процес.

По този начин по-добра стимулация на клетъчната активност в отделните фази с цел постигане на качествено подобряване на заздравяване на раните.

Важен компонент са превръзките за рани с различни свойства, които осигуряват по-благоприятен микроклимат в раната, именно за протичащите в дадения момент клетъчни процеси.

Задачата на превързочните материали се състои в това да се създадат условия за успешно заздравяване на раните. Сравнително до скоро хирурзите решаваха тази задача с помощта на превръзки марля.

Бинтовете попивали излишъкът от ексудат, предпазвали раната от замърсяване, осигурявали стерилна среда. Но ексудатът засъхвал и бинтът се залепвал раната, в резултат процесът на смяната му се превръщал в изключително болезнена и травмираща за пациента процедура.

На всичкото отгоре, по кожата оставали белези, които се считали за неизбежно следствие от нараняването.

Всички тези съображения станали причина за промени в методите за грижа за раните. На първо място тези изменения засегнали превързочните материали, които започнали да се създават с отчитане на научните данни.

Класическата превръзка „от мокро към сухо“ отстъпила място на „мокрите“ покрития за рани, тъй като именно „мокрите“ покрития обезпечавали миграцията на клетките, дифузията на регулаторните молекули и нормалната функция на протеолитичните ензими.

Съвременните превързочни материали е необходимо да съответстват на следните изисквания:

• Защита от механичните въздействия – натиск, удар, триене, от замърсяване и химическо раздразнение.
• Защита от вторична инфекция;
• Защита от изсушаване и загуба на физиологични течности – електролити;
• Поддържане на оптимална температура;
• Отстраняване на излишния ексудат;
• Нетравматична безболезнена замяна на превръзката;
• Съхранение на влажна среда в областта на раната;
• Освен защита на раната превръзката може също активно да влияе на процесите на заздравяване, благодарение на очистване на раната, създаването на микроклимат, способстващ за заздравяването и поддържането на раната в покой;

Днес се използват следните видове покрития за рани

• Прозрачно фолио;
• Хемостатични превръзка;
• Хидроколоидни пластири и превръзки;
• Хемостатични превръзки;
• Алгинати;
• Хидрогелове;
• Изкуствена кожа;

Прозрачно фолио

Прозрачното фолио се използва за повърхностите на рани, в които практически отсъства ексудат – драскотини, охлузвания. Те са лесни за прилагане, отпускат се в стерилни опаковки и могат да се използват от пациентите в домашни условия. Фолиото е проницаемо за газове, но не пропуска вода и микроорганизми.

Те непопиват ексудата, поради това могат да предизвикат мацерация на здравите тъкани. Важно свойство на прозрачното фолио е неговото свойство да стимулира протеолизата.

Хидроколоиди

Ако попаднем не на драскотина или охлузване, а на рана, в която присъства известно количество ексудат, прозрачно фолио не следва да се използва.

В такива случаи полезни ще бъдат хидроколоидните покрития, които се състоят от ефективно абсорбиращи и способни да набъбват хидроколоиди.

При поглъщане на секретите от раната хидроколоидните компоненти се надуват и се преобразуват в гел, който се разширява в раната и поддържа нейната влажност. При това гела запазва абсорбиращата си способност, докато хидроколоидите не се наситят.

Ето кои превръзки помагат за най-бързо заздравяване на раните
4.6 (91.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 10, 2016 05:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи