Ето кои витамини карат косата да расте по-бързо от всякога

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:29

Ето кои витамини карат косата да расте по-бързо от всякога

Акценти:

  • Витамин А - състояние на косата
  • Посивяване - витамин В
  • Приток на кръв - кислород

Свързани:

Какви витамини и микроелементи трябва да присъстват в менюто, за да изглежда косата привлекателна и да се чувстваме добре?

Всичко, което ядем оказва огромно влияние върху общото ни здравословно състояние. За косата витамините имат толкова голямо значение, както и за целия организъм.

А недостигът на витамини може да доведе до различни проблеми – изтъняване, накъсване, до косопад.

За всеки от нас настъпва момент, когато започваме да си задаваме въпроса кой начин за укрепване на косата е най-ефективен, как да помогнем на организма да се оздрави и да подобри своя външен вид.

Кои витамини помагат на косата да расте по-бързо, и я правят по-силна?

Всяко косъмче през живота си преминава през циклично повторение на периоди на растеж и покой. След което старата коса окапва, а от космените фоликули започват да расте нова.

Продължителността на фазата на растежа на косъма е от 2 до 7 години, а фазите на покой – от 2 до 3 месеца. За един живот на човек от един фоликул израстват от 20 до 30 косъма.

Съществуват няколко фактора влияещи на несвоевременния косопад. Това е наследственият фактор или симптоматичния, тоест това са някакви заболявания на хормоналните органи, прием на антибиотици, прекарани операции, емоционален стрес, неправилно хранене.

Освен гореизброените фактори, важна роля в здравето и красотата на косата, разбира се, е пълноценната витаминизация на организма и осигуряването му с всички необходими минерали и микроелементи.

¼ от косата е всъщност вода, която осигурява нейната гъвкавост. И всеки път, когато почувствате жажда, не отлагайте пиенето на вода.

Не оставяйте косата ви да се изсуши прекалено много, достатъчно пъти сме повтаряли какво количество вода е най-добре да се пие дневно.

Белтък – това е строителният елемент на косата, който укрепва косъма и го защитава от увреждания, както е известно белтъците се съдържат и в растителната, и в животинската храна.

Минерали за коса

Основните минерали, осигуряващи здравето на косата, са цинкът, желязото и медта.

Цинк – това е преди всичко строителен материал, формиращ структурата на косата и препятстващ нейния косопад. Съдържа се в достатъчно количество в месото и в морските дарове.

Основната роля на желязото е доставка на кислород към фоликула на косъма. Добър източник на желязо са и тъмнолистните зеленчуци и червеното месо.

Медта играе важна роля в пигментацията на косъма, употребявайки достатъчно количество от този минерал, ще можете да подобрите цвета на косата. Минералът се съдържа в черния дроб, ядките, и в повечето пресни зеленчуци.

Витамини за здравето и красотата на косата

Витамин А/бета –каротин – това е жизнено важен елемент за косата и за очите. Също помага за предотвратяването на някои кожни инфекции, предпазва от прекалена сухота и преждевременно стареене на кожата, същото се отнася и за косата.

За осигуряване на нормален приток на кръв и осигуряване на достатъчно количество кислород е необходим витамин А. И спокойно може да се нарече храна за корените на косата, тъй като от корените започва всичко.

Витамини от група В – помага на организма да се бори с първото посивяване на косата. Колкото повече от тях получава тялото, толкова по-бавно старее косата.

Недостатъчният прием на витамините от тази група е причина за влошаване на външния вид на косата и за техния косопад.

Ето кои витамини карат косата да расте по-бързо от всякога
4.6 (91%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи