Ето на колко години буквално преливаме от енергия

Мария
Написана от Мария април 23, 2016 22:20

Ето на колко години буквално преливаме от енергия

Човек става максимално енергичен на 31 години, когато физически натоварвания и малките деца изискват от него полагането на най-големи усилия. Вторият такъв пик се достига на 55-годишна възраст.

Болшинството от хората предполагат, че след 30-годишна възраст е необходимо да забавят темповете и да преминат към по-спокоен и равномерен ритъм на живот. Но социолози от Великобритания установили, че това съвсем не е така. Оказва се, че именно четвъртото десетилетие изисква от човека максимално ниво на енергия.

Обикновено хората, които са минали вече 30 години, се налага да се изправят пред по-сериозни натоварвания. В тази възраст обикновено им се раждат деца, а също и започват да отделят повече време на спортни тренировки.

Всичко това води до факта, че нивото на енергичността достига най-високи стойности именно на 31 години. Според авторите на изследването след това човек да се чувства не до такава степен енергичен, както когато е бил на 31. Но енергичността не изчезва окончателно и завинаги.

Нов такъв прилив при повечето хора се наблюдава към 55-тата година. Според резултатите от проучването, много хора чувстват прилив на сили, заради мисълта, че скоро ще излязат в пенсия.

В това проучване взели участие 2 хиляди жители на Великобритания. Оказало се, че повечето от тях се чувствали максимално енергични именно, когато са били на 31 години, 40% от анкетираните усещали прилив на енергия на тази възраст и били уверени, че този период е най-щастливият в техния живот.

Освен това се установило, че най-качествено със спорт се занимават именно 30-годишните, и дори постоянната заетост не била пречка за това. Според резултатите от социологическото проучване, след 30-тата година не са физически активни само 12% от респондентите, след 40-тата година – това съотношение достига 20%, а след 50 – до 25%.

Някои изследователи си обясняват това с необходимостта около 30-тата година да се гледат малки деца.

Сред хората, отнасящи се към възрастовата група на 30-годишните, 10% заявили, че потвърдили, че са толкова енергични, колкото не са били и в тийнейджърските си години. Докато при хората над 50 или 60-години, такива били само 5%.

Интересно е да се отбележи, че за повечето от анкетираните постоянните спортни тренировки се оказали и безусловна причина да чувстват максимален прилив на енергия.

Резултатите от това изследване са доста интригуващи, макар и да е твърде пресилено това да се определи като изследване, тъй като е едно обикновено социологическо проучване, а и, както знаем, настроенията на човек са доста променлива величина, затова данните, получени посредством този метод, са по-скоро любопитни, но не са научно издържани.

И все пак повечето хора обикновено си мислят, че са най-енергични в детска и най-вече в тийнейджърска възраст, когато хормоните бушуват, и човек е в състояние да върши наистина подвизи.

Но по данните от социологическото проучване по-скоро става ясно, че в него не участват деца и тийнеджъри, което пък е разбираемо, тъй като повечето от тях не били в състояние да осмислят какво всъщност ги питат в анкетата.

Освен това спомените на човека са наистина нещо доста относително, и например, ако повечето съгласили се да вземат участие в анкетата, са били по-скоро в добро настроение, по-скоро е разбираемо защо и отговорите на въпросите, включени в нея, са били по-скоро положителни. Но социологическите проучвания по-скоро нямат научна стойност.

 

Ето на колко години буквално преливаме от енергия
4.6 (91.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2016 22:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи